Αρχική » Επιστήμονες κατά Εκκλησίας για το άνοιγμα των ναών

Επιστήμονες κατά Εκκλησίας για το άνοιγμα των ναών

από christina

Oι επιστήμονες επιμένουν για λειτουργίες τις ημέρες των γιορτών με εννέα πιστούς  και να μην τελεστεί εφέτος ο αγιασμός των υδάτων. Τη θέση αυτή διατύπωσε στον ΣΚΑΊ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.Οπως είπε δεν θα πρέπει να υπάρχει αύξηση του αριθμού των πιστών , ούτε να γίνονται “παραλειτουργίες” και ούτε να θεωρούν οι Χριστιανοί ότι είναι σε διωγμό.

Ο λόγος που οι επιστήμονες αντιδρούν  , σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολόγο και μέλος της Επιτροπής, Νίκο Σύψα είναι ότι υπάρχει βραδεία αποκλιμάκωση της επιδημίας.Ο κ. Σύψας, μιλώντας  επίσης στον ΣΚΑΪ, είπε ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, καθώς όσον αφορά τις νοσηλείες και τους θανάτους η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή.Το άνοιγμα σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία άρα και μεγαλύτερη διασπορά, όπως εξήγησε και προσέθεσε ότι το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας.

«Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown.» διευκρίνισε ο Λοιμωξιολόγος και επεσήμανε ότι δεν έχουμε επιλογές.

 «Η εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της», είπε ο Λοιμωξιολόγος και συμπλήρωσε πως «τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την εκκλησία».

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι «πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα. Προέχει η δημόσια υγεία. Η εκκλησία να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο».

 

Το θέμα  της λειτουργίας των ναών θα συζητηθεί αύριο  στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η οποία θα συνεδριάσει υπό το βάρος των εξελίξεων .Οι Ιεράρχες ήδη έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις από ιερείς και πιστούς για άνοιγμα των ναών αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την κυβέρνηση η οποία χρειάζεται την Εκκλησία και στο θέμα των εμβολίων.

Το πρόβλημα το οποίο , εκτός των άλλων θα προτάξει η ΔΙΣ, είναι ποιοί θα είναι οι “εκλεκτοί” για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, πώς θα επιλέγονται και ποιός θα έχει την ευθύνη καθώς από χθες  έπεσαν και τα πρώτα πόστιμα σε ναό και νεωκόρο στη Μητρόπολη Μεσογαίας.

Για τον αγιασμό των υδάτων η Εκκλησία έχει αποδεχτεί οτι αυτοί δεν θα γίνουν , αλλά παραμένει ζητούμενο πως θα φτάσει ο “αγιασμός’ στα σπίτια χωρίς παρατράγουδα.

Το βέβαιο πάντως είναι  οτι πριν τη συνεδρίαση της ΔΙΣ θα υπάρξει επικοινωνία με την κυβέρνηση για την αύξηση του αριθμού των πιστών και να μην λειτουργούν οι ναοί σε αστυνομικό κλοιό  γιατί έτσι προκαλούνται μεγαλύτερες αντιδράσεις σε κλήρο και λαό. 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ