Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν οι εκκλησίες μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Φώτων εξέφρασε ο μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων, Σεραφείμ.O μητροπολίτης κινείται στο χνάρια του Μόρφου Νεόφυτου ο οποίος έχει αντιδράσει με  τον ίδιο τρόπο στην Κύπρο.

«Θα λειτουργήσουμε τους ναούς, ας έρθουν να μας πιάσουν, το είπαμε αυτό γιατί δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ποίμνιό μας, δεν μπορούμε να πούμε "θα έρθουν κάποιοι και άλλοι θα μείνουν έξω"», είπε ο μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα και πολύ καλά κάνει η κυβέρνηση που παίρνει μέτρα σε όλα τα άλλα τα επίπεδα, και εδώ βεβαίως θα μπορούσαν να γίνουν προβλέψεις. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε το ποίμνιό μας απέξω. Είναι οδυνηρό αυτό», συνέχισε και εξήγησε για τα Κύθηρα: «Εδώ στη νήσο των Κυθήρων δεν υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι και μάλιστα τρομοκρατημένοι από όλα τα συμβαίνοντα και από και πέρα είναι άλλοι που θέλουν να εκκλησιαστούν. Δεν θα βάλουμε μέτρο. Όταν λάβουμε τα μέτρα μας, μία σωστή απόσταση, όχι ένας κάθε 10 τ.μ. που ελέχθη παλαιότερα ή κάθε 5 τ.μ. -είναι υπερβολικό αυτό. Να υπάρχει μία απόσταση λογική και οι άνθρωποι να εκκλησιάζονται χωρίς καμία δυσκολία».

«Είμεθα εν διωγμώ», τόνισε και αναφέρθηκε στα μέτρα με αστυνομικούς έξω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα. «Στα μέσα οδικής κυκλοφορίας συνωστίζονται και εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Και υπάρχει πρόβλημα να περάσουν οι άνθρωποι να προσκυνήσουν ή να καθίσουν σε μια άκρη του ναού; Φοβάμαι ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Μήπως τα μεγαλοποιούμε με τον ιό; Και πριν τον κορωνοϊό δεν είχαμε τη γρίπη; Στον έξω χώρο μπορεί ο καθένας να προσβληθεί. Στις ΗΠΑ, στη Γαλλία δεν είναι μεγαλύτερο το κακό; […] Είναι αντικανονικό. Δεν μπορεί να λειτουργεί μόνος του ο ιερέας με τον ψάλτη. Θα μου το απαγορεύσουν αυτό το δικαίωμα; (σ.σ.: να λειτουργήσω τον ναό)» ανέφερε.


«Έτσι προσβάλλουν τη θρησκευτική συνείδηση και φοβίζουν τους πιστούς ότι θα μολυνθούν», είπε για όσα λένε οι λοιμωξιολόγοι για τη μετάδοση μέσα στους ναούς. «Η ορθόδοξη πίστη απειλείται από τους ανθρώπους που δεν τη σέβονται. Πρώτη φορά έκλεισαν οι εκκλησίες με στυγνό τρόπο επί αυτής της κυβέρνησης […] Η χάρις του Θεού προστατεύει από τον κορωνοϊό», ανέφερε επίσης ο μητροπολίτης.

Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες είναι πυρετώδεις οι επαφές στους κόλπους της Εκκλησίας, ύστερα από την απόφαση να ανοίξουν οι ναοί μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, ενώ την Τρίτη θα υπάρξει συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/mitropolitis-kythiron-serafeim-tha-leitoyrgisoyme-naoys