Πριν από έναν χρόνο, η Βηθλεέμ ετοιμαζόταν να εορτάσει τα πιο λαμπρά Χριστούγεννα, μετά από περίπου δύο δεκαετίες, καθώς η εξομάλυνση της κατάστασης, με πτώση των περιστατικών βίας, ανέβασε κατακόρυφα των αριθμών των τουριστών και των προσκυνητών. Φέτος ωστόσο, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά με αυστηρούς περιορισμούς τόσο στον Ναό της Γεννήσεως όσο και στις άλλες εκκλησίες της πόλης.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι η Θεία Λειτουργία την ημέρα των Χριστουγέννων θα τελεστεί χωρίς την παρουσία πιστών.
Πάντως, ο δήμαρχος της πόλης Αντον Σαλμάν, υπογράμμισε ότι η «Βηθλεέμ θα γιορτάσει Χριστούγεννα, και τα Χριστούγεννα δεν θα ακυρωθούν.
«Αυτά τα Χριστούγεννα από τη Βηθλεέμ θα υπάρξει ένα μήνυμα ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι θα ανακάμψουμε από αυτήν την πανδημία» υπογράμμισε.
Η Βηθλεέμ φωταγώγησε το περασμένο Σάββατο το χριστουγεννιάτικο της δέντρο έξω από τον Ναό της Γεννήσεως σε μια ασυνήθιστα ήρεμη ατμόσφαιρα, χωρίς την παρουσία κόσμου η οποία συνηθίζεται σε αυτή τη γιορτινή εκδήλωση.

Η Παλαιστινιακή Αρχή την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, διάρκειας 14 ημερών, σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, έχει καταγράψει συνολικά 71.703 περιπτώσεις μόλυνσης του νέου κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 678 θανάτων.