Θα ήταν ολέθριο λάθος να προκληθούν ρωγμές μεταξύ Εκκλησίας και επιστήμης δηλώνει σε συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος βγήκε πρόσφατα νικητής από τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Αναστάσιος στέλνει πολλαπλά μηνύματα με λόγο διαυγή και νηφάλιο.

Ερωτηθείς, για το πόσο επηρέασε η πανδημία την Εκκλησία, δηλώνει:

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αποφύγει την προσπάθεια να κηδεμονεύσει την επιστημονική έρευνα και δεν λαμβάνει θέση για κάθε επιστημονικό επίτευγμα όταν αυτό αναδύεται. Επιστήμη και η Εκκλησία αποτελούν και οι δυο, εκφράσεις δοξολογίας σε Εκείνον που είναι η αλήθεια. Δεν θεωρώ πως υπάρχει πόλωση μεταξύ δόγματος και δημόσιας υγείας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας στρέφεται κατά εκείνων που αμφισβητούν «τα συνταρακτικά δεδομένα της πανδημίας». Όπως λέει, «έχουν προφανώς προσβληθεί από άλλη βαριά αρρώστια που προσδιορίζεται με το αρχαίο ρητό: "Ου με πείσεις καν με πείσης"».

«Ο δημόσιος διάλογος πρέπει να είναι δημιουργικός, απαιτεί σοβαρή γνώση, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα. Η πόλωση είναι μορφή οίησης και παρακμής. Τον θυμό τον καταλαβαίνω, την απελπισία πρέπει να την αποφύγουμε» προσθέτει.

Επισήμανε επίσης ότι «οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι. Τονίζοντας την ανάγκη της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού σε κάθε άνθρωπο και τη μέριμνα προς τους πάσχοντες και τους αδυνάτους» .

Για την προσωπική του περιπέτεια υγείας δηλώνει: «Δεν ένιωσα φόβο, μόνο μια πρωτόγνωρη ανησυχία. Έχω περάσει στη ζωή μου πολλών ειδών ασθένειες αλλά αυτή ήταν περιπέτεια σε άγνωστη περιοχή. Όταν με έβαλαν στην κάψουλα είχα την εντύπωση ότι έμπαινα σε φέρετρο. Κατέφευγα πάλι στις αλήθειες που πάντα με έχουν στηρίξει σε αυτή τη ζωή».

Καταλήγοντας λέει: «Βεβαίως θα κάνω το εμβόλιο σύμφωνα με τις οδηγίες των ιατρών μου».