Αρχική » Σύλληψη ενόπλων έξω από ορθόδοξο μοναστήρι στο Κόσσοβο

Σύλληψη ενόπλων έξω από ορθόδοξο μοναστήρι στο Κόσσοβο

από kivotos

Τέσσερις ύποπτοι, πιθανά μέλη οργάνωσης τζιχαντιστών, συνελήφθησαν την Κυριακή 31 Ιανουαρίου έξω από την κεντρική πύλη της ορθόδοξης Ι. Μονής Βισόκι Ντετσάνι στο Κόσσοβο. Και οι 4 είναι αλβανικής καταγωγής Κοσσοβάροι και τους συνέλαβε δύναμη της KFOR σε συνεργασία με την αστυνομία του Κοσσόβου στις 9 το βράδυ. Στο αυτοκίνητο τους βρέθηκε ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι όπως και πυρομαχικά αλλά και βιβλία με εξτρεμιστικό ισλαμικό περιεχόμενο.

Δύο από τους υπόπτους είχαν ξυρισμένο κεφάλι και γενειάδες και ήταν ντυμένοι με ρούχα «χαρακτηριστικά των ουαχαμπιτών» δήλωσε στο πρακτορείο Τανγιούνκ ο ηγούμενος Σάββας.

Το 2014 σε κτήρια που ανήκαν στο μοναστήρι είχαν αναγραφεί οι λέξεις ISIS και AKSh (το ακρωνύμιο αυτό σημαίνει Αλβανικός Εθνικός Στρατός, μια τρομοκρατική οργάνωση αλβανών που δρά στο Κόσσοβο και στην ΠΓΔΜ). Την ίδια χρονιά είχε αναγραφεί με σπρέι και το UCK, δηλαδή η γνωστή παραστρατιωτική οργάνωση του Κοσσόβου η οποία έδρασε την δεκαετία του ’90.

Συνολικά η Ιερά Μονή έχει δεχθεί 4 φορές ένοπλη επίθεση από το 1999, ενώ, όπως είπε ο ηγούμενος, μόνο μια από αυτές τις επιθέσεις έχει ερευνηθεί. Πάντως η τοπική αστυνομία διέψευσε ότι οι ύποπτοι κρατούνται ως τρομοκράτες, διευκρινίζοντας ότι η κατηγορία που τους βαραίνει είναι η παράνομη κατοχή όπλων. Εντωμεταξύ τοπικά Μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τον ηγούμενο ότι χρησιμοποιεί το γεγονός για «προπαγάνδα».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ