Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄ ιερούργησε την 1η Φεβρουαρίου 2016, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου, συμπαραστατούμενος από τους Πρωτοπρεσβυτέρους Πέτρο Μαραγκό και Εμμανουήλ Γαλανάκη, και του Διακόνου Γεωργίου Κουσαθανά, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Τρύφωνος, Προστάτου των Οπωροκηποκαλλιεργητών Μυκόνου, οι οποίοι παρέστησαν μετά των οικογενειών τους, παρουσία του δημάρχου και του αντιδημάρχου Μυκόνου, της περιφερειακής συμβούλου, εκπροσώπου του Λιμεναρχείου Μυκόνου και των μαθητών της Δ΄ τάξεως του Δημοτικού Σχολείου του νησιού.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη Αγιασμός, αναγνωσθεισών των ευχών του Αγίου Τρύφωνος, η τιμία κάρα του οποίου προετέθη από της ενάρξεως του Όρθρου προς προσκύνηση.

Ο κ. Δωρόθεος στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της γεωργίας, ως καρδιάς της οικονομικής ζωής, την οποία τροφοδορούν με τον κόπο, τον ιδρώτα και την αγάπη τους και οι οπωροκηποκαλλιεργητές της Μυκόνου, που επιμένουν να διατηρούν τις παραδοσιακές αγροτικές τους εργασίες.

Μετά το τέλος της Ακολουθίας διενεμήθησαν, με τον Αγιασμό για τους αγρούς, εικόνες του Αγίου Τρύφωνος και, συμβολικά, πορτοκάλια.