Αρχική » Όλα έτοιμα στους ναούς για τα Χριστούγεννα. Ολα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Όλα έτοιμα στους ναούς για τα Χριστούγεννα. Ολα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

από christina

Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι ναοί σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων .Ηδη έχουν γίνει οι κατάλληλες προμήθειες  σε αντισηπτικά και άλλα καθαριστικά υλικά, έχουν αναρτηθεί οι σχετικές ανακοινώσεις και έχουν ενημερωθεί οι πιστοί για τις Θείες Λειτουργίες.Οι εντολές των μητροπολιτών προς τους ιερείς είναι αυστηρές  ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα συνωστισμού και να μην υπάρχουν παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ και αστυνόμευση των εκκλησιών που δημιουργούν προβλήματα. 

Από σήμερα το πρωί και για τις επόμενες ημέρες η ΕΛΑΣ θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να τηρηθούν τα μέτρα του lockdown εν όψει Χριστουγέννων.

Μετά και τις χθεσινές εικόνες στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και τα καταστήματα, οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας από σήμερα θα ξεκινήσουν σαρωτικούς ελέγχους για να τηρηθούν, στο μέγιστο δυνατό, τα μέτρα που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.

Λοιμωξιολόγοι και ειδικοί έχουν επισημάνει την ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα στο έπακρο ώστε να μην δεχτεί εκ νέου πίεση το σύστημα Υγείας εν μέσω γιορτών, με τον πρωθυπουργό να στέλνει το μήνυμα χθες για «στενές οικογενειακές συνάξεις».

5.000 αστυνομικοί για την τήρηση των μέτρων -Σαρωτικοί έλεγχοι στα διόδια

Με δεδομένο πως η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με τις συγκεντρώσεις στα σπίτια (από την στιγμή που η εστίαση δεν λειτουργεί), οι 5.000 αστυνομικοί που θα επιτηρούν τα περιοριστικά μέτρα, από σήμερα θα ξεκινήσουν σαρωτικούς ελέγχους για παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Στην επιχείρηση μάλιστα θα συνδράμουν ακόμη και drones, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κλείσουν κεντρικές οδικές αρτηρίες μετά τις 10 το βράδυ όταν και ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σκέψεις να κλείσουν σταθμοί του Μετρό και κεντρικές οδικές αρτηρίες

Μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν κυβερνητικά στελέχη με την ΕΛΑΣ, προσανατολίζονται σε αναστολή δρομολογίων και κλείσιμο των σταθμό του μετρό -κυρίως του Συντάγματος- από τις 18:00 έως τις 21:00 το βράδυ, ενώ την ίδια ώρα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη και κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών της Αττικής για την αποφυγή κίνησης πολιτών μετά τις 22:00 το βράδυ.

Τα σημεία που η ΕΛΑΣ θα ελέγχει επίσης διεξοδικά, θα είναι τα διόδια σε όλη τη χώρα, τα σημεία εισόδου-εξόδου στις πόλεις, κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, πλατείες και άλλα σημεία με συγχρωτισμό.

Επίσης σε επιφυλακή θα βρίσκονται και τα drones για την επιτήρηση περιοχών προκειμένου να αποτραπούν οι συγκεντρώσεις σε οικίες.

Ποιοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν μετά τις 10 το βράδυ

o ekpρόσωπος ΕΛ.ΑΣ. για Χριστούγεννα: Μετακινήσεις μετά τις 22:00 μόνο για λόγους εργασίας και υγείας

Ετσι, στην εορταστική περίοδο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία στους δρόμους μετά τις 10 το βράδυ μόνο για όσους εργάζονται και για λόγους υγείας. Οπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «δεν θα υπάρχει ψυχή στους δρόμους».

«Τα Χριστούγεννα εφαρμόστε τα μέτρα για να κάνουμε τις άσχημες μέρες να μείνουν πίσω μας. Γυρίστε σπίτι πριν βραδιάσει, μείνετε σπίτι, το βράδυ μην κυκλοφορείτε» ανέφερε στο μήνυμά του εν όψει Χριστουγέννων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πώς θα γίνει η μετακίνηση με SMS για επίσκεψη σε σπίτια -Με κωδικό 6

SMS με τον κωδικό μετακίνησης «6» θα πρέπει να στείλουν οι πολίτες στο 13033 για να μετακινηθούν παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, για να πάνε στα γιορτινά τραπέζια. Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, διευκρίνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα ωστόσο στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας και θα πρέπει να έχουν ήδη αποχωρήσει από τα τραπέζια όπου θα είναι καλεσμένοι

Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα -Απαγορεύονται τα κάλαντα σήμερα

Οπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, από σήμερα είναι σε ισχύ επιπλέον μέτρα, για την αποφυγή συχρωτισμού.

Συγκεκριμένα, για σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων:

δεν επιτρέπεται η έξοδος των παιδιών για να πουν τα κάλαντα.

δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν sms τόσο κατά την μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού 6, όσο και κατά την επιστροφή, η οποία δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 10 το βράδυ.

Για αύριο, Χριστούγεννα:

το ρεβεγιόν θα γίνεται το μεσημέρι καθώς παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ.

στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι 9 άτομα και από 2 μόνο οικογένειες

συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.

Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική παντού.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Οσον αφορά τις εκκλησίες, οι λειτουργίες θα γίνουν κανονικά αύριο, Χριστούγεννα, αλλά με περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

Ενα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα.Yποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ