Aυτά τα Χριστούγεννα  δεν είναι που δεν θυμίσουν τίποτε από τα παλιά. Είναι ου στατιστική και οι κυβερνήσεις έχουν πάρει θέση στο "γιορτινό τραπέζι"  σε όλο τον κόσμο και καταγράφουν υπευθυνότητα νεκρούς και κρούσματα.

Ήδη ο Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,7 εκατ. ανθρώπους και στις πέντε ηπείρους με τις  εστίες μόλυνσης να συνεχίζουν να υπάρχουν .

Στη χώρα μας με δύο και τρείς λειτουργίες οι ναοί προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες των πιστών.Ομως σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική, η Κοζάνη και η Δράμα οι εκκλησίες είναι κλειστές για τους πιστούς.

Όπως ήταν φυσικό  ούτε στη Βηθλεέμ γιορτάστηκαν κανονικά.Ελάχιστοι ήταν αυτοί   που παρακολούθησαν την παραδοσιακή λιτανεία των Χριστουγέννων στους δρόμους της Βηθλεέμ ,σε αντίθεση με άλλες χρονιές που   οι προσκυνητές ήταν χιλιάδες.

Στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αποφασίσει οι λειτουργίες να τελεστούν πιο νωρίς  ώστε να μην παραβιαστούν οι περιορισμοί που έχει θέσει η ιταλική κυβέρνηση.

Η Γερμανία ματαίωσε τις περίφημες Χριστουγεννιάτικες Αγορές ενώ στο Κουβέιτ οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, αν και έχει ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα.

Η Δημοκρατία του Κονγκό-Μπραζαβίλ επέβαλε καραντίνα ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προκαλώντας την οργή των επισκόπων.

Στις Φιλιππίνες, κάποιοι επέλεξαν να περάσουν τις γιορτές μόνοι τους, γιατί φοβούνται να μετακινηθούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Στο Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις, οι κάτοικοι αγνόησαν την πανδημία και παρακολούθησαν μαζικά τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου σε μια χριστιανική συνοικία. Οι παριστάμενοι φορούσαν αγιοβασιλιάτικα σκουφιά, όχι όμως και μάσκες. Μουσουλμάνοι και χριστιανοί ενώθηκαν για την περίσταση και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς μπροστά από το στολισμένο δέντρο.

Η Πρωτοχρονιά δεν αναμένεται καλύτερη. Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη Βραζιλία, ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο σκοπεύει να απαγορεύσει την πρόσβαση στην περίφημη παραλία Κοπακαμπάνα. Συνήθως, χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν εκεί για να θαυμάσουν τα βεγγαλικά, όμως φέτος δεν θα υπάρξει κανένα θέαμα.

Το Σίδνεϊ πάντως σκοπεύει, ό,τι κι αν γίνει, να υποδεχτεί το νέο έτος με μια εντυπωσιακή βροχή πυροτεχνημάτων, όπως κάνει κάθε χρόνο.