Η έκβαση των ρωσοτουρκικών πολέμων είχε άμεσες επιπτώσεις και στους χριστιανούς κληρικούς που υπηρετούσαν στην Κωναταντινούπολη. Ενας από αυτούς ήταν και Κωνστάντιος  με καταγωγή από τη Ρωσία ο οποίος ήταν εφημέριος στη Ρωσική Πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη. Την περίοδο του Ρωσοτουρκικού πολέμου( 1735-1739) πήγε στο Άγιον Όρος και έμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, απ’όπου και αναχώρησε στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα στους Άγιους Τόπους.

Κατόπιν επέστρεψε στη Μεγίστη Λαύρα, περιμένοντας την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Όταν επιτεύχθηκε η ειρήνη, ο Άγιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη και παρέμεινε σαν εφημέριος στην ίδια πρεσβεία. Εκεί όμως, άγνωστο για ποιο λόγο, ήλθε σε προστριβή με τον Ρώσο Πρέσβη και είτε από φόβο είτε από θυμό, παρουσιάστηκε στον Σουλτάνο και αρνήθηκε τον Χριστό. Για την ενέργειά του αυτή, έτυχε μεγάλων τιμών και περιποιήσεων από τους Τούρκους.

Μετά από λίγες ήμερες, κατάλαβε το μεγάλο του λάθος, μετανοημένος έκλαψε πικρά και πόθησε το μαρτύριο. Έτσι πέταξε τα τούρκικα ρούχα, φόρεσε ένα φθαρμένο ράσο, παρουσιάστηκε στον Σουλτάνο και με θάρρος ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό και αποκήρυξε τη θρησκεία του Μωάμεθ. Χωρίς καμία διαδικασία, οι Τούρκοι πήραν τον Άγιο και τον αποκεφάλισαν μπροστά στα ανάκτορα του Σουλτάνου το 1743 μ.Χ.

Αγιολόγιο

Η Σύναξις της υπεραγίας Θεοτόκου και η εις Αίγυπτον φυγή αυτής. Ιερομαρτύρων Ευθυμίου επισκόπου Σάρδεων του ομολογητού  και Κωνσταντίου του Ρώσου, του εν Κωνσταντινούπολη . Οσίων Ευαρέστου, του εν τη μονή Στουδίου και Κωνσταντίνου πρεσβυτέρου , του εξ Ιουδαίων.  Κυριακή μετά την Χρίστου Γέννησιν. Μνήμη των αγίων και δικαίων Ιωσήφ του μνήστορος, Δαβίδ του προφητάνακτος και Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Σήμερα  γιορτάζουν οι: Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Μανουέλα, Μανωλία *, Κωνστάντιος, Κωστάντιος, Κωνσταντία, Κωσταντία, Ντία.

*Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζουν αυτά τα ονόματα.