Αρχική » Oι Ρώσοι βλέπουν σχέδιο διάλυσης της Ορθοδοξίας απο τις ΗΠΑ

Oι Ρώσοι βλέπουν σχέδιο διάλυσης της Ορθοδοξίας απο τις ΗΠΑ

από christina

 

Η κόντρα Αμερικής -Ρωσίας  με αφορμή το ουκρανικό συνεχίστηκε και τις μέρες των γιορτών και αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα  όπου η Εκκλησία της Σερβίας θα εκλέξει νέο Πατριάρχη. Από το 2018 που το Φανάρι αποδέχτηκε την αυτοκεφαλία  της Ουκρανίας το Πατριαρχείο Μόσχας είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για εμπλοκή στα εκκλησιαστικά με στόχο την μείωση της επιρροής της Ρωσίας .Παράλληλα είχε κατηγορήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη οτι είναι όργανο των αμερικανικών συμφερόντων.

Σε συνέχεια της κόντρας που έχει ξεσπάσει ο εκπρόσωπος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας  μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων για μια ακόμη φορά   σε συνεντευξή του κατήγγειλε την Ουάσιγκτον οτι επιχειρεί τον διαμελισμό της παγκόσμιας ορθοδοξίας βάει συγκεκριμένου πολιτικού σχεδίου .

Παράλληλα επιτέθηκε και στον Οικουμενικό Πατριάρχη τον οποίο κατηγόρησε οτι στηρίζεται σε δομές της αμερικανικής κρατικής εξουσίας:

  «Σε αυτό το σχέδιο άμεση και κορυφαία συμμετοχή» είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος, κατά τον Ρώσο ιεράρχη, «στηρίχθηκε και εξακολουθεί να στηρίζεται στις δομές της αμερικανικής κρατικής εξουσίας». Όπως υπενθύμισε ο μητροπολίτης Ιλαρίων έχουν δημοσίως με δηλώσεις και πράξεις τους εμπλακεί στα εκκλησιαστικά τεκταινόμενα, ομολογώντας το ρόλο του υποκινητή τους, «πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ειδικότερα στην Ελλάδα και την Ουκρανία, καθώς και ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ επί θεμάτων θρησκευτικής ελευθερίας Σαμ Μπράουνμπακ. Αυτά επίσης ανέφεραν στις επίσημες τοποθετήσεις τους και πρόσωπα, όπως ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ.Ιλαρίωνα   το «Ουκρανικό αυτοκέφαλο» ήταν αυτό  που  πολλαπλασίασε τους διχασμούς εντός της Ουκρανίας και πολύ περισσότερο εκτός αυτής, στην οικουμενική Ορθοδοξία με κίνδυνο μακροπ΄ροθεσμα να διαλυθεί η ορθοδοξία:

 «Αυτό το σχέδιο μπορεί να σημειώσει ορισμένες τακτικές επιτυχίες, λ.χ. την αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών από μία ή άλλη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία ή τον Προκαθήμενό της. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, σκοπός του σχεδίου είναι η διάλυση της Ορθοδοξίας».Όπως  δήλωσε , οτι μια τέτοια πρόσκαιρη νίκη  θα αποδειχθεί στο τέλος Πύρρειος: «Οι πικρές συνέπειες του εξελισσόμενου τώρα σχίσματος, επί πολλά ακόμη χρόνια ή ενδεχομένως και δεκαετίες θα επηρεάζουν τη ζωή όλης της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Παρά ταύτα όμως ο κ.Ιλαρίων εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα μπορούν να ξεπεραστούν

 αν  το φανάρι ενεργήσει όχι κατά τις εντολές των υπερατλαντικών κοσμικών αξιωματούχων, αλλά όπως μας υπαγορεύει το Άγιο Πνεύμα και οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας μας».

Οι σχέσεις Μόσχας -Φαναρίου αναμένεται να δοκιμαστούν και με την εκλογή του νέου Πατριάρχη στη Σερβία. Ρωσία-ΗΠΑ και βεβαίως το Φανάρι ενδιαφέρονται άμεσα για την εκλογή. Ήδη έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις  και το μόνο θετικό είναι οτι η περίπτωση της Ουκρανίας δεν μπορεί να επαναληφθεί και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ