Αρχική » 504 επιθέσεις σε ορθόδοξους χώρους λατρείας

504 επιθέσεις σε ορθόδοξους χώρους λατρείας

από christina

 

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός επιθέσεων σε θρησκευτικούς χώρους και το 2019 σε όλη τη χώρα.Οι επιθέσεις έγιναν στην συντριπτική του πλειοψηφία σε βάρος ορθόδοξών ναών σε όλη τη χώρα με τις περισσότερες να καταγράφονται σε Αττική και Βόρειο Ελλάδα.Αυτό προκύπτει από την  «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» 2019  που δημοσιοποίησε το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων. 

Σύμφωνα με  τα στοιχεία  τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στη χώρα μας κατά το έτος 2019 ανήλθαν σε 524. Πρόκειται για πάσης φύσεως περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, όπως βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις. Από αυτά τα 504 περιστατικά, ήτοι το 96% επί του συνόλου, αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Τα περιστατικά αυτά εμφανίζονται μειωμένα το 2019, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη, καθώς το 2018 ανέρχονταν σε 590 και το 2017 σε 556. Την αμέσως προηγούμενη διετία ήταν ακόμη λιγότερα – 215 το 2016 και 147 το 2015 – κάτι που, όπως διευκρινίζεται στην Έκθεση, οφειλόταν στη μικρότερη αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του δικτύου καταγραφής και της συλλογής στοιχείων.

Συνολικά, για το έτος 2019 κατεγράφησαν πεντακόσια είκοσι τέσσερα (524) περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμημένα ανά θρήσκευμα ως εξής:

Πεντακόσια τέσσερα (504) περιστατικά αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ήτοι το 96% επί του συνόλου,
Τρία περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία, ήτοι το 0,5% επί του συνόλου,
Τρία περιστατικά αφορούν στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (Γ.Ο.Χ.), ήτοι το 0,5% επί του συνόλου,
 Τέσσερα περιστατικά αφορούν στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά, ήτοι το 0,76% επί του συνόλου,
 Πέντε περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα αφορούν στον Ιουδαϊσμό, ήτοι το 0,95% επί του συνόλου.
Πέντε περιστατικά αφορούν στον Μουσουλμανισμός, ήτοι το 0,95% επί του συνόλου.

Σημειώνεται ότι δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.

Ο χάρτης με τις επιθέσεις 

 

 

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως σημειώνει στο κείμενο με το οποίο προλογίζει την Έκθεση:

«Η Έκθεση «Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» του 2019 εκτός από τα δεδομένα και την αναλυτική παρουσίασή τους, περιέχει και εκτενείς αναφορές για το ισχύον νομικό καθεστώς αλλά και για τις ιστορικές θρησκευτικές κοινότητες της χώρας. Η Έκθεση καθίσταται μια ασφαλής πηγή ενημέρωσης για όποιον επιθυμεί να αποκτήσει μια γενικότερη εικόνα για την πολιτική θρησκευμάτων της χώρας μας και τις αρχές στις οποίες βασίζεται. Αποτελεί, λοιπόν, άλλη μια δράση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της διαφάνειας και της ενημέρωσης».

 

 

Ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής

«Τα δεδομένα, και ιδίως τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά των περιστατικών», επισημαίνει ο κ. Καλαντζής, «επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα, έως τώρα, διατηρεί τη θρησκευτική ειρήνη και αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις θρησκευτικού χαρακτήρα». «Οι λόγοι αυτής της επιτυχίας είναι πολλοί”, συνεχίζει, “και συναρτώνται και με τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Όμως είναι βέβαιο ότι εξέχουσα θέση κατέχει η γενικότερη λογική σεβασμού προς το θρησκεύεσθαι που διέπει το Σύνταγμα και τον πολιτισμό της χώρας. Θρησκευτική ελευθερία χωρίς σεβασμό στο θρησκεύεσθαι δεν υφίσταται επί της ουσίας αλλά μόνο κατ’ όνομα. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε τη θρησκευτική ειρήνη και να αποφύγουμε αντιπαραθέσεις θρησκευτικού χαρακτήρα, είναι η ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων με στόχο την αλληλογνωριμία και τον σεβασμό».

Καταληκτικά, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων υπογραμμίζει ότι “ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία που αποτελούν εχθρό της δημοκρατίας και της ειρήνης, βασίζονται στην άγνοια, την ημιμάθεια και την αναπαράσταση του «άλλου» ως μιας απειλής που πρέπει να εξοντωθεί”. “Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να κάνουμε αυτόν τον «άλλο», έναν φίλο”, προτρέπει, συμπληρώνοντας πως “ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι ο διάλογος, η ενημέρωση και η εκπαίδευση”.

Τα περιστατικά 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ