Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου της περιωνύμου Κωμοπόλεως της Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής, ο οποίος έχει καθιερωθεί να είναι τρισυπόστατος και πέραν του Ουρανοφάντορος τιμάται και επ’ ονόματι των Αγίων Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, γιόρτασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος την Πρωτοχρονιά, κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την κατά σάρκα Περιτομή του Ιησού Χριστού και τη μνήμη του Διδασκάλου της Εκκλησίας, Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας του Ουρανοφάντορος του Μεγάλου.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι Εφημέριοι του Ιερού Ναού Παν. Αρχιμ. π. Χριστόδουλος Στυλιανός και Αιδ. Οικ. π. Πέτρος Ασβεστόπουλος και οι Διάκονοι π. Θεόκλητος Παρδάλης και π. Αμφιλόχιος Χάιτας.

Δυστυχώς τα μέτρα της Κυβερνήσεως προς αποφυγή της Διασποράς της πανδημίας του κορωναιού επέτρεψαν μόνο σε είκοσι πέντε πιστούς ενορίτες αδελφούς μας να μετέχουν των λαμπρών Ακολουθιών, μέσα σ’ ένα Ναό καταστόλιστο με παραδοσιακό τρόπο και κατάλληλο της χειμωνιάτικης γιορτής του Αγίου και της εισόδου στο Νέο Έτος. Πρωτοστατούσε το έλατο, το αλεξανδρινό και τα πολύτιμα άνθη που αρμόζουν στον εκκλησιαστικό χώρο. Ψυχή τους ο π. Χριστόδουλος που έχει αφιερώσει τη ζωή του ολάκερη και την ικμάδα του τόσο σ’ αυτήν την Ενορία και στα νιάτα της, όσο και στο Μοναστήρι του στο Παλαιοχώρι. Παρέστησαν εκ μέρους των Αρχών ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κούκος και ο Τοπικός Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Πασχάλης. Τα βυζαντινά ψαλτήρια του Ναού τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοψάλτης Αγίου Γεωργίου Γαλατίστης, καθηγητής βυζαντινής μουσικής και εκπαιδευτικός κ. Άγγελος Κουτζιαρής, ως και οι εξαίρετοι νεώτατοι σε ηλικία Ιεροψάλτες του Ναού κ.κ. Κωνσταντίνος Καρίνας, Νικόλαος Τσουλούφης, Κωνσταντίνος Σγούρος και Ιωάννης Χάιτας.

Κατά την ώρα του “Κοινωνικού” ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος ανέγνωσε ο ίδιος την υπ’ αριθμ. 3031/17-12-2020 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την απευθυνόμενη προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Εκκλησίας μας, με θέμα «Επί τη πρώτη του Έτους και περί της ενάρξεως των Εορτασμών για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη Δοξολογία επί τη πρώτη του Ετους, ευλογήθη και εμοιράσθη η παραδοσιακή Βασιλόπιτα και ο Σεβασμιώτατος θεώρησε ευλογημένη την ώρα και παρουσίασε το ημερολόγιο του 2021 της Ιεράς Μητροπόλεως, αφιερωμένο στη συμβολή της Τοπικής Εκκλησίας στην Εθνεγερσία του 1821.

Παρετήρησε, λοιπόν, ο Σεβασμιώτατος ότι «Η από μέρους της Ελληνικής Πολιτείας συσταθείσα Επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ-2021» υπό την κα Γιάννα Δασκαλάκη, οφείλει να κηρύξει περίτρανα ότι η Εκκλησία, τα Μοναστήρια μας-η μπαρουταποθήκη και ο τροφοδότης του Αγώνα- και ο Ιερός Κλήρος διέσωσε την εθνική αυτοσυνειδησία και την ταυτότητα των Ελλήνων».

Και συνεχίζει: «Άλλωστε ας μη λησμονούν μερικοί άκαπνοι σημερινοί η χθεσινοί κονδηλοφόροι πως ο Γάλλος Πρόξενος Πουκεβίλ γράφει ότι οι Τούρκοι θανάτωσαν έντεκα Πατριάρχες και εκατό περίπου Επισκόπους. Σε έξι χιλιάδες δε ανεβάζει τους θανατωθέντες Λειτουργούς της Εκκλησίας από τους Οθωμανούς κατά την περίοδο της σκλαβιάς. Σ’ αυτούς οφείλουμε να προσθέσουμε τον ποταμό των αιμάτων των Νεομαρτύρων μας που υψώθηκε ως αντιστασιακή και ανασχετική δύναμη στον οδοστρωτήρα του θρησκευτικού και εθνικού αποχρωματισμού και κυρίως στη λαίλαπα του παιδομαζώματος και του γενιτσαρισμού, πλουτίζοντας έτσι τα ζώπυρα του Γένους!»

Και κατέληξε ο Επίσκοπός μας: «Τρεις ήταν οι βασικοί στόχοι του ταπεινού μα αειφεγγούς Φαναρίου, της Εκκλησίας δηλαδή, μέσα στο σκοτάδι αυτής της περιόδου.

α) Η διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας και Παιδείας.

β) Η καλλιέργεια του ηρωικού πνεύματος, βασισμένη στην ένδοξη Ελληνική ιστορία και φύτρα των προγόνων μας και ποτισμένη με τις θυσίες του Κλήρου.

γ) Η αναστολή του ισοπεδωτικού εξισλαμισμού, που ήταν ταυτόχρονα και αναχαίτιση του εκτουρκισμού! Εάν παρασιωπηθή ότι η Εκκλησία γίνηκε το Αρτοφόριο η καλύτερα το Αγιοπότηρο της λευτεριάς μας και ότι τα λάβαρα των Εκκλησιών μας υψώθηκαν και γίνηκαν τα πρώτα μπαιράκια της Επανάστασης στον Μοριά, τη Ρούμελη, τη Μακεδονία, τη Χαλκιδική και τα νησιά μας, τότε δεν θα γιορτάσουμε την αλήθεια για την Εθνεγερσία του ̓21, αλλά μια “φτιασιδωμένη παράσταση”, ποτισμένη με πολιτικά, ιδεολογικά η καλύτερα ιδεοληπτικά κηρύγματα και σκοπιμότητες!»