Έντονο παρασκήνιο έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες για το πια στάση θα πρέπει να τηρήσει η Εκκλησία το επόμενο διάστημα και μετά των όσων έγιναν στα Θεοφάνια.Προς το παρόν  υπερισχύουν εκείνοι οι μητροπολίτες οι οποίοι θέλουν να πέσουν οι τόνοι και να μην εμπλακεί η Σύνοδος σε ανούσιες κόντρες με την κυβέρνηση.Υπάρχουν όμως και αυτοί που επιμένουν πως " δεν μπορεί η Εκκλησία να είναι το καλό παιδί" όταν βάλλεται από παντού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει αύριο η  Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) η οποία θα εξετάσει  τις τελευταίες εξελίξεις στην Εκκλησία που διαμορφώθηκαν μετά τον εορτασμό των Θεοφανίων. Η ΔΙΣ , σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα ασχοληθεί με τις επιθέσεις που δέχεται η Ιεραρχία λόγω των υπερβολών κάποιων κληρικών, στο θέμα των fake news , (προβολή εικόνων και βίντεο σε από Νάξο και Αιτωλοακαρνανία)  και ταυτόχρονα να ζητήσει εξηγήσεις για φαινόμενα που δεν συνάδουν με τη λογική και το πνεύμα της Εκκλησίας όπως αυτή του ιερέα στο Λιανοκλάδι που μοίραζε αγιασμό με βυτίο του δήμου.

Ωστόσο, ο κ.Ιερώνυμος και πολλοί μητροπολίτες δέχονται εισηγήσεις να πέσουν οι τόνοι και να μην δημιουργηθούν συνθήκες σύγκρουσης με την κυβέρνηση που θα φέρουν διχασμό.

Ήδη ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.Συμεών έχει καταθέσει πρόταση να διαθέσει ναούς και πνευματικά κέντρα για σχολικές αίθουσες rapid test και εμβολιασμό.Τα πνευματικά κέντρα  των ναών έχουν διαθέσει για εμβολιασμό και άλλες μητροπόλεις.

Ανεξάρτητα από την τύχη της πρότασης ,διαφαίνεται οτι η Εκκλησία επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι αλλά και δεν θα κάνει "πίσω" σε περίπτωση που πολιτικοί και επιστήμονες επιμένουν να την στοχοποιούν.   

Και αυτό φάνηκε από τις παρεμβάσεις ιερέων που έγιναν χθες.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός σε ναό χωρίς πιστούς έδωσε στίγμα μιλώντας για την αξία της συμμετοχής στην Θεία Λειτουργία: «Φως μέγα ανατέλλει για όλους εμάς μέσα σε κάθε Θεία Λειτουργία. Ερχόμαστε στο Ναό για να κοινωνήσουμε με το αληθινό αυτό Φως. Για να ενωθούμε μαζί Του και να φωτισθούμε»

Στο ίδιο μήκος κύματοςο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος είπε πως “ερχόμαστε στην Εκκλησία σκοτισμένοι από έγνοιες, από αρρώστιες, από δυσκολίες, από αμαρτίες, από λογισμούς και ησυχάζουμε και με την Θεία Κοινωνία, ανοίγουμε τα μάτια μας και αντικρίζουμε τον Θεό”.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος από την πλευρά του τόνισε πως “πολλε΄ς φορές οι άνθρωποι της Εκκλησίας και του Χριστού σταυρώνονται, γιατί κάποιοι πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουν την αλήθεια που η Εκκλησία φέρνει στον λαό, ξεχνούν όμως πως μετ΄σ πό κάθε Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση.  Η Εκκλησία του Χριστού όσο και αν  σταυρώνεται πάντοτε θα ανασταίνεται και θα ανασαίνει και το γένος”

Από την πλευρά του ο  μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος ζήτησε “ομόνοια και ενότητα” υπογραμμίζοντας πως “είναι κακός παράγοντας η διχόνοια και ο διχασμός στην ζωή όλων των λαών, το είδαμε στην Αμερική αυτές τις μέρες, αλλά στην Ελλάδα η διχόνοια και ο διχασμός παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Απέναντί μας βρίσκεται ένας ασύμετρος, ένας αόρατος εχθρός, ας τον αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Είναι εξ άπαντος απαραίτητο για τον ελληνισμό και στις μέρες μας”

Την  “Κυριακή μετά των Φώτων” ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος έκρινε σκόπιμο να επισκεφθεί κάποιες από τις ενορίες της Μητροπόλεώς για να βρεθεί κοντά στους κληρικούς του, ώστε να τους συγχαρεί για την αφοσίωση με την οποία επιτελούν τα ιερατικά τους καθήκοντα σε καιρούς πανδημίας, ενώ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και την πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας, με τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν οι ιεροί μας ναοί ύστερα και από τη νέα ΚΥΑ.

Ο μητροπολίτης Βρυούλων κ.Παντελεήμων  σε μηνυμά του αναφέρει :" Το θρησκευτικό αίσθημα είναι βαθιά ριζωμένο στις συνειδήσεις των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών και δεν ξεριζώνεται με κανέναν τρόπο.

Όμως ο πιστός πληγώνεται, όταν βλέπει, ενώ ζεί σε ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό κράτος με τη Χριστιανική Ορθόδοξη θρησκεία, συνταγματικά κατοχυρωμένη, να βάλεται η πίστη του Ορθοδόξου Λαού εκ των έσωθεν".

 

 

 

Ολο το μήνυμα του μητροπολίτη Βρυούλων

 

 

Αυτό είναι τα Θεοφάνια.

Αν το εγνώριζαν,δεν θα έπαιρναν την απόφαση να είναι κλειστοί οι Ναοί την ημέρα των Θεοφανείων και δεν θα τοποθετούσαν την Εκκλησία στην ίδια κατηγορία με τα κομμωτήρια,τα κέντρα αισθητικής,τα βιβλιοπωλεία,το ψάρεμα και το κυνήγι.

Εκτός εάν γι αυτούς Θεοφάνεια είναι μόνο,η παράδοση της κατάδυσης του Σταυρού στη θάλασσα για να Αγιαστούν τα νερά και η προσπάθεια των κολυμβητών, στο ποιός θα ανασύρει τον Σταυρό πρώτος,για να ακουστούν οι επευφημίες και τα χειροκροτήματα από όσους δεν πήγαν στην Εκκλησία για να Αγιαστούν, παρά μόνο στις παραλίες για διασκέδαση.

Αδερφοί μου

Το θρησκευτικό αίσθημα είναι βαθιά ριζωμένο στις συνειδήσεις των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών και δεν ξεριζώνεται με κανέναν τρόπο.

Όμως ο πιστός πληγώνεται, όταν βλέπει, ενώ ζεί σε ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό κράτος με τη Χριστιανική Ορθόδοξη θρησκεία, συνταγματικά κατοχυρωμένη, να βάλεται η πίστη του Ορθοδόξου Λαού εκ των έσωθεν.

Η Εκκλησία πάντοτε υποδειγματικά τηρεί τους Νόμους του Κράτους. Πολύ περισσότερο γιατί το Κέντρο της Χριστιανικής διδασκαλίας κατά το παράδειγμα του Κυρίου είναι η αγάπη. Η αγάπη προς τον πλησίον. Επομένως η Εκκλησία που διδάσκει την αγάπη στον συνάνθρωπο,δεν μπορεί να αγνοεί τα μέτρα της πολιτείας για την Πανδημία,που ζούμε,μέτρα που προφυλάσσουν την υγεία των συνανθρώπων μας.

Όμως ζητά σεβασμό προς τον θεοσίστατο θεσμό που είναι η Εκκλησία,η οποία αιώνες τώρα επιζεί, παρά την πολεμική που κατά καιρούς δέχεται αλλά κάθε φορά με την Χάρη Του Θεού γίνεται ισχυρότερη,δεν απελπίζεται, προσεύχεται και ελπίζει ότι ο Θεός δεν θα εγκαταλείψει τον αγιασμένο αυτόν τόπο,τον ποτισμένο με αίμα τόσων αγίων μαρτύρων.

Η Παναγία Μητέρα Του Κυρίου και Θεού μας, μας έχει πάντοτε υπό την Σκέπην Της.

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ, ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΚΚΛΗ