Την έντονη αντιδρασή και των τεσσάρων μητροπολιτών της Θράκης έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ στο Φυλάκιο της Ορεστιάδος στον Εβρο.

Μαζί με το σύνολο των φορέων της περιοχής οι τέσσερις Ιεράρχες (Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων) έστειλαν επιστολή με την οποία ζητούν να  μην γίνει αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο. 

Στην επιστολή αναφέρουν:  «Εμείς οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, επειδή από ετών διακονούμε σ’ αυτήν την ευαίσθητη περιοχή και γνωρίζουμε την ιδιαιτερότητα και τα προβλήματά της, τελείως διαφορετικά από οποιοδήποτε άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας μας, αιτούμεθα από το αρμόδιο υπουργείο και την έντιμο ελληνική Πολιτεία να μη γίνει καμία επέκταση των υφιστάμενων δομών, καμία αύξηση της δυναμικότητάς τους και καμία δημιουργία νέας δομής στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδος, στον Έβρο και γενικότερα στη Θράκη. Παρακαλούμε τον εξοχώτατο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, να ενημερώσει ει δυνατόν αυτοπροσώπως, τους φορείς της περιοχής επί του θέματος».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, θα βρίσκεται στον Έβρο από τις 16 ως τις 18 Ιανουαρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τοπικούς παράγοντες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης Φυλακίου Έβρου.

Ενάντια στην πολιτική βούληση είναι και η τοπική κοινωνία, ενώ επιστολή, στην οποία εκφράζονται αντιρρήσεις, απέστειλε και η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού.

 Σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Ορεστιάδος κΜαυρίδη ο υπουργός κ.Μηταράκης αναφέρει πως  με τα προτεινόμενα έργα αναβάθμισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων και ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας «παραμένει και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην Θράκη. Ούτε, φυσικά, μεταφορά από άλλες περιοχές της πατρίδας μας προς το Φυλάκιο». Επίσης, τονίζεται ότι δεν σχεδιάζεται να μεταβληθεί ο αριθμός των προσωρινά διαμενόντων, σε σχέση με τη σημερινή χωρητικότητα της δομής. Η επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού θα ορίσει με ακρίβεια το έργο.

Το Συντονιστικό Όργανο των Συλλόγων Εβριτών της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, εκφράζει την αντίθεσή του «και αγωνιά» μεταφέροντας την σκέψη όλων των Συλλόγων Εβριτών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Σερρών και τονίζει: «Εκφράζοντας τη σκέψη όλων των μελών των συλλόγων μας, μεταφέρουμε τη στήριξη και την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλους τους φορείς του Έβρου που αυτές τις ώρες, βγήκαν μπροστά για να εκφράσουν την ανησυχία τους και την αντίθεσή τους για την επέκταση του ΚΥΤ Ορεστιάδας και την αύξηση του αριθμού των προσφύγων-μεταναστών που αυτό θα εξυπηρετεί σε μια ευαίσθητη από κάθε άποψη περιοχή, μόλις 15 χιλιόμετρα από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Επιβάλλεται αυτές τις στιγμές η ελληνική κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι του λαού και των αρχών, οι εκπρόσωποι θεσμών και φορέων να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να αναθεωρηθεί ο παραπάνω σχεδιασμός, καθόσον οι συνθήκες αλλά και όλα όσα βιώνει η πατρίδα μας εδώ και ένα περίπου χρόνο, δεν επιτρέπουν πειραματισμούς στην πλάτη των Εβριτών, αλλά και της Θράκης γενικότερα».

Την αντίθεση τους εκφράζουν επίσης όλες οι ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) της Νέας Δημοκρατίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Σε σχετικό κοινό δελτίο Τύπου, αναφέρουν:

«Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι και σήμερα έχει δείξει με κάθε τρόπο την ιδιαίτερη ευαισθησία της για την Περιφέρεια μας σε όλα τα επίπεδα προσπαθώντας με μεγάλη επιτυχία να προσδώσει στην πατρίδα μας την δυναμική και την προοπτική που της αξίζει μέσω της στήριξης των επενδύσεων για τον τόπο αλλά και του αναπτυξιακού σχεδιασμού που έχει η Κυβέρνηση για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Κορωνίδα όλων των προσπαθειών είναι η ορθή , έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων σε όλα τα επίπεδα , επιδεικνύοντας πρωτόγνωρη ετοιμότητα στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων δίνοντας παράλληλα καθημερινά και μεθοδικά έναν τεράστιο αγώνα ως προς την αποτροπή και την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αλλά και τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου στα οποία έχει κάνει άλματα προόδου.

Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με τη δομή στο Φυλάκιο Έβρου και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πολιτική της Κυβέρνησής μας, με τον ευρύτερο αμυντικό σχεδιασμό που υλοποιείται, δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την μεταβολή στην πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής και θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική μας δυνατότητα απέναντι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας».