Αρχική » Αχρίδος Ιωάννης: Το πατριαρχείο καταστρέφει την ενότητα της Εκκλησίας

Αχρίδος Ιωάννης: Το πατριαρχείο καταστρέφει την ενότητα της Εκκλησίας

από christina

 

“Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ενεργεί σαν να είναι πάνω από τον οικείο χαρακτήρα της Εκκλησίας και ως εκ τούτου επιτίθεται και καταστρέφει την ενότητα της Εκκλησίας”, αναφέρει ο  Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο πρόλογο του ημερολογίου της τοπικής Εκκλησίας.Πρόκειται για έναν ιεράρχη ο  οποίος , λόγω των σχέσεων του με Σερβία φυλακίστηκε πολλές φορές και δικαιώθηκε για τον αγώνα του. Ο Ιωάννης είναι το βασικό εμπόδιο για την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων να αυτονομηθεί από το Βελιγράδι. 

«Σε όλη την πλούσια ιστορία της, η Εκκλησία αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις και αμέτρητα προβλήματα», διαβάζει κανείς στον πρόλογο στο ημερολόγιο της Αρχιεπισκοπής για το 2021. «Στην εποχή μας, δυστυχώς, είμαστε μάρτυρες προσπαθειών να υπονομεύσουν την ενότητα της Μίας, Καθολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δηλαδή, η αρχέγονη Τοπική Εκκλησία, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, έχει τοποθετηθεί πάνω από τον οικείο χαρακτήρα της Εκκλησίας και θεωρεί δεδομένο όχι μόνο το δικαίωμα να είναι πρώτη επί τιμή, το οποίο, φυσικά, κανείς δεν αμφισβητεί, αλλά και πρώτη σε απόλυτο δύναμη – ένα δικαίωμα που δεν της έχει δοθεί από την οικεία πληρότητα της Εκκλησίας», συνεχίζει ο πρόλογος.

Ο πρόλογος τονίζει επίσης ότι η μονομερής απόφαση της Κωνσταντινούπολης για τους σχισματικούς από την Ουκρανία χωρίς πανορθόδοξη συναίνεση για μια τέτοια απόφαση, προφανώς δεν παρείχε την επιθυμητή λύση στο σχίσμα.

Αντιθέτως, μια τέτοια αντι-κανονική πράξη του Πατριαρχείου προκάλεσε έντονη αντίθεση από άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, μια αντίθεση που όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά γίνεται επίσης πιο έντονη.

Ταυτόχρονα, η πανδημία του COVID περιπλέκει περαιτέρω τη ζωή της Εκκλησίας, καθώς «τα προβλεπόμενα μέτρα δεν συμπίπτουν με τη φυσική ζωή των Χριστιανών». Παρά τις τρέχουσες δοκιμασίες που αντιμετωπίζει η Εκκλησία και την απομάκρυνση του κόσμου από τη Σοφία του Θεού, η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος διαβεβαιώνει ότι η Εκκλησία θα ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες ακριβώς από τη Σοφία του Θεού”, καταλήγει ο πρόλογος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης υπενθυμίζεται πως είναι ένας κανονικός ιεράρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα Σκόπια, όπου η συντριπτική πλειονότητα ανήκει στη σχισματική «Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας». Μετά από χρόνια πίσω από τα σίδερα με φαιδρές κατηγορίες αποφυλακίστηκε το 2015 με ρωσική παρέμβαση! 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ. Ιωάννης γεννήθηκε στις  28 Φεβρουαρίου 1966, Μοναστήρι, Γιουγκοσλαβία), είναι Σλάβος Ορθόδοξος κληρικός και επικεφαλής της μόνης κανονικά αναγνωρισμένης Ορθόδοξης εκκλησίας στην επικράτεια των Σκοπίων, της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία ζητά επανένωση με το Πατριαρχείο της Σερβίας και τις υπόλοιπες Ορθόδοξες εκκλησίες, θεωρώντας σχισματική την διεθνώς αποκλεισμένη, αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Βρανισκόφσκι σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στα Σκόπια, απ’ όπου αποφοίτησε το 1990. Τον ίδιο χρόνο, γράφτηκε στη Σχολή Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Από εκεί αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1995 και στη συνέχεια ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές. Από το 2008, σπουδάζει για την απόκτηση Διδακτορικού διπλώματος, με διδακτορική διατριβή που έχει ως θέμα Η ενότητα της Εκκλησίας και τα Σύγχρονα Εκκλησιολογικά Προβλήματα.

Ο Βρανισκόφσκι έγινε μοναχός το Φεβρουάριο 1998, με το όνομα Γιοβάν (Ιωάννης). Λίγο αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια, ιερέας. Τον Ιούλιο του 1998, χειροτονήθηκε επίσκοπος με τον τίτλο του Επισκόπου της Ντρεμβίτσα, και τοποθετήθηκε ως εφημέριος στη Μητρόπολη Πρεσπών και Πελαγονίας. Τον Μάρτιο του 2000, εξελέγη Επίσκοπος της Βέλες.

Ο Ιωάννης, το 2005 τοποθετήθηκε Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος από τον Πατριάρχη της Σερβίας. Ο Ιωάννης αρνήθηκε να αναγνωρίσει, θεωρώντας σχισματική και αντικανονική, την αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, και έμεινε σε κοινωνία με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες εκκλησίες, οι οποίες επίσης δεν αναγνωρίζουν την Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το 2004 καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με την κατηγορία πως ήταν υποκινητής εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους, διχόνοιας και της μισαλλοδοξίας, από τους οποίους εξέτισε τους 8, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε κάποια σημεία της κατηγορίας ως αντισυνταγματικά.Το 2006 καταδικάστηκε πάλι σε 2 χρόνια φυλάκισης, αυτή την φορά με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 57.000 ευρώ από μια δωρεά. Αρχικά, το Δικαστήριο αντέκρουσε το κατηγορητήριο, αλλά η υπόθεση επέστρεψε για νέα εκδίκαση. Στη δεύτερη δίκη, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν από το κατηγορητήριο, αλλά η υπόθεση επέστρεψε για μια τρίτη εκδίκαση. Την τρίτη δίκη, ο Ιωάννης καταδικάστηκε 2 έτη φυλάκισης. Φυλακίστηκε στις 8 Αυγούστου 2006 και έξετισε 256 ημέρες ποινής.

Με απόφαση του Δικαστηρίου των Σκοπίων, ο Ιωάννης αναμένεται να αποφυλακιστεί στις 19 Ιανουαρίου 2015.Οι πιστοί στην π.Γ.Δ.Μ. τον υποδέχθηκαν με συγκίνηση ενώ ο ίδιος μετέβη στην Ρωσία για αποθεραπεία ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης και άλλα μέλη της Αρχιεπισκοπής Οχρίδος έχουν δεχτεί σωματικές επιθέσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής έχουν καταστραφεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ