Αρχική » Στα Γιάννινα το μεγάλο τεστ για την Εκκλησία

Στα Γιάννινα το μεγάλο τεστ για την Εκκλησία

από christina

 

Τελείως διαφορετικά θα γιορταστεί φέτος ο πολιούχος, Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων. Η λιτανεία δεν θα γίνει για λόγους αποφυγής συνωστισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ θείες λειτουργίες και εσπερινοί θα γίνουν σε πέντε ναούς, χωρίς την παρουσία πιστών. Ο φετινός εορτασμός είναι το   πρώτο μεγάλο τεστ μετά τα Θοφάνια για την Εκκλησία.

Ωστόσο, σύμφωνα με εγκύκλιο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, τις τρεις ημέρες του εορτασμού, από 16 έως 18 Ιανουαρίου, οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν βάσει υγειονομικών οδηγιών αποτμήματα των ιερών λειψάνων του αγίου μαζί με την ιερά εικόνα του. Σημειωτέον ότι τα περισσότερα λείψανα βρίσκονται έτσι και αλλιώς στον ναό Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Πάργης, αλλά λείψανα του αγίου υπάρχουν και σε άλλους ναούς της πόλης.

Τα προσκυνήματα θα γίνουν από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, σε πέντε ναούς: Ναός Αγίου Γεωργίου πλατείας Πάργης, Ναός Αγίου Γεωργίου Νεομάρτυρος (Σεπτός Οίκος), Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου, Ναός Αγίου Παϊσίου, Ιερό  Παρεκκλήσιο Μητροπολιτικού Ναού επί του τάφου του Νεομάρτυρα.

«Οι πιστοί θα προσέρχονται για προσκύνηση φέροντες οπωσδήποτε μάσκα, τηρούντες τις αποστάσεις και τις οδηγίες των υπευθύνων εργαζομένων και των επιτρόπων και θα αποχωρούν αμέσως μετά την προσκύνηση για την αποφυγή συνωστισμού. Απαγορεύεται να παραμένουν στους Ιερούς Ναούς ή να συγκεντρώνονται σε ομάδες για υγειονομικούς λόγους» τονίζεται στην εγκύκλιο.

Επισημαίνεται δε στην εγκύκλιο ότι οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται για προσκύνηση στους πέντε αυτούς ναούς κατά το εορταστικό τριήμερο, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις μετακίνησής τους, όπως αυτές ισχύουν, δηλαδή αποστολή SMS ή κατοχή εγγράφου για νόμιμη μετακίνηση.

Η ανακοίνωση

Στο πλαίσιο των εορτασμών επί τη μνήμη του Πολιούχου της πόλεώς μας Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος, του εν Ιωαννίνοις αθλήσαντος, η Ιερά Μητρόπολη, μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, πάντοτε με γνώμονα τα ισχύοντα μέτρα για τη διαφύλαξη των πολιτών από τη μάστιγα του κορωνοϊού αλλά και με την επιθυμία το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας να αποδώσει την πρέπουσα τιμή στον προστάτη Άγιό μας, προβαίνει στην παρακάτω ανακοίνωση:

Κατά τις ακόλουθες τρείς ημέρες:

Σάββατο 16 Ιανουαρίου,

Κυριακή 17 Ιανουαρίου και

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

και ώρα 7.00 έως 9.30 π.μ. θα τελεσθεί, χωρίς την παρουσία πιστών, Θεία Λειτουργία στους Ιερούς Ναούς:

1)Αγίου Γεωργίου πλατείας Πάργης,

2)Αγίου Γεωργίου στο Σεπτό Οίκο του Νεομάρτυρος,

3)Ιερού Παρεκκλησίου Μητροπολιτικού Ναού επί του τάφου του Νεομάρτυρος

4)Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενορίας Περιβλέπτου και

5)Αγίου Παϊσίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, από τις 10.00 π.μ. και μέχρι τις 7.00 μ.μ. στους πέντε αυτούς Ιερούς Ναούς θα υπάρχουν για προσκύνηση από τους πιστούς αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου μαζί με την Ιερά Εικόνα του.

Οι πιστοί θα προσέρχονται για προσκύνηση φέροντες οπωσδήποτε μάσκα, τηρούντες τις αποστάσεις και τις οδηγίες των υπευθύνων εργαζομένων και των επιτρόπων και θα αποχωρούν αμέσως μετά την προσκύνηση για την αποφυγή συνωστισμού. Απαγορεύεται να παραμένουν στους Ιερούς Ναούς ή να συγκεντρώνονται σε ομάδες για υγειονομικούς λόγους.

Ακολούθως και από τις 7.00 έως τις 8.30 μ.μ. θα τελεσθούν Πανηγυρικοί Εσπερινοί στους πέντε αυτούς Ιερούς Ναούς χωρίς την παρουσία πιστών κατά την πρόβλεψη των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Η μεταφορά και υποδοχή της εικόνος του Πολιούχου στο χώρο του μαρτυρίου του και η Ιερά Λιτανεία από τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου δεν θα λάβουν χώρα, για λόγους αποφυγής συνωστισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Παρακαλούνται οι ευσεβείς πιστοί της πόλεως και ολόκληρης της Μητροπόλεώς μας να επιλέξουν για προσκύνηση έναν από τους πέντε Ιερούς Ναούς που προαναφέραμε κατά τις τρεις αυτές ημέρες:

Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου

Tην Κυριακή 17 Ιανουαρίου

Tή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

ώστε να διευκολυνθούν όλοι όσοι επιθυμούν να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία του Αγίου Γεωργίου, χωρίς συνωστισμό, κίνδυνο ή ταλαιπωρία.

Επισημαίνουμε ότι οἱ πιστοί μπορούν να προσέρχονται για προσκύνηση στους ως άνω Ιερούς Ναούς κατά το εορταστικό τριήμερο που αφορά η παρούσα Εγκύκλιος, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις μετακίνησής τους, όπως αυτές ισχύουν, δηλαδή αποστολή SMS ή κατοχή εγγράφου για νόμιμη μετακίνηση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ