"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει μεταξύ Αρχιεπισκόπου και των μουφτήδων Ξάνθης και Διδυμοτείχου .Στο όσα είπε  κατά του ισλάμ ο κ.Ιερώνυμος απάντησαν οι δύο μουφτείες  για να απαντήσει η αρχιεπισκοπή με ανακοινωσή της στην οποία επισημαίνει οτι στους φονταμεταλιστές αναφέρθηκε  ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας  και όχι στο σύνολο των μουσουλμάνων   επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αρχιεπισκοπής μετά την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου.

Ο  Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στο Open tv είχε χαρακτηρίσει το Ισλάμ πολιτικό κόμμα  και τους ισλαμιστές ανθρώπους του πολέμου γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των δύο μουφτήδων οι οποίοι τον κατηγόρησαν για σκόπιμη επίθεση  κατά των μουσουλμάνων.

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Αρχιεπισκοπής στα όσα υποστήριξαν  και οι δύο μουφτείες: «Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη. Σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσων έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, «απίστων», αλλά ακόμη και πιστών".

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται πως όλοι στην Ελλαδική Εκκλησία σέβονται όλες τις θρησκείες:

Τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με την χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα".

Τέλος αναφορά γίνεται και στην μέχρι τώρα ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη:"Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στην Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές».

Υπενθυμίζεται οτι την αντίδραση των μουφτήδων της Θράκης προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για το ισλάμ , το οποίο  χαρακτήρισε πολιτικό κόμμα και τους ισλαμιστές ανθρώπους του πολέμου.Οι δηλώσεις αυτές  που έγιναν  προχθές το βράδυ στο  Opentv  προκάλεσαν την αντίδραση της των μουφτειών Ξάνθης και Διδυμοτείχου οι οποίες εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν , εκτός των άλλων ,οτι οι θέσεις αυτές  προσβάλουν το "θρησκευτικό μας αίσθημα"

Οι δύο μουφτήδες , δεν συνυπέγραψε οι μουφτήδες της Κομοτηνής και της Ρόδου,  αποδίδουν  στον κ.Ιερώνυμο προθέσεις: "Οι άστοχες δηλώσεις του Μακαριώτατου, στις οποίες αρνούμαστε να δούμε κακές προθέσεις, δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα της Θράκης και, δυστυχώς, χρησιμοποιούνται ήδη από όσους επιδιώκουν τη διχόνοια και το θρησκευτικό μίσος στην περιοχή μας.

Η ανακοίνωση των μουφτήδων

"Βαθιά λύπη μας προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με τη φύση του Ισλάμ και το χαρακτήρα των πιστών μουσουλμάνων. Η εικόνα που περιέγραψε ο Μακαριώτατος για τη θρησκεία μας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της χώρας μας και προσβάλλει το θρησκευτικό μας αίσθημα.

Οι ακρότητες ορισμένων που στο όνομα του Ισλάμ έχουν διαπράξει καταδικαστέες πράξεις,  έχουν συμβεί σε άλλες χώρες και τις έχουμε αποδοκιμάσει πρώτοι εμείς ακριβώς γιατί είναι ενάντιες στο Ιερό Κοράνι και προσβάλλουν την πίστη μας.

Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, των οποίων ηγούμαστε πνευματικά, σεβόμαστε απολύτως το νόμο, έχουμε υπερασπιστεί την πατρίδα μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες- και ούτε ένας από εμάς δεν συμμετείχε ποτέ σε καμία πράξη βίαιου χαρακτήρα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι όλες οι Κυβερνήσεις της πατρίδας μας αλλά και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες της Θράκης μιλούν πάντοτε για εμάς με σεβασμό αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης αποτελούμε ένα ευρωπαϊκό πρότυπο συμβάλλοντας καθοριστικά στην πολύ όμορφη εικόνα ενός τόπου όπου ακούγεται και η καμπάνα και ο μουεζίνης.

Είμαστε υπερήφανοι για την πίστη μας, είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που συνεισφέρουμε ώστε η Θράκη να είναι ένα πρότυπο συνύπαρξης και συνεργασίας, είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα μας και το γεγονός ότι σέβεται απολύτως τη θρησκευτική μας πίστη, είμαστε υπερήφανοι γιατί οι μουσουλμάνοι της Θράκης δίνουν το καλό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη.

Οι άστοχες δηλώσεις του Μακαριώτατου, στις οποίες αρνούμαστε να δούμε κακές προθέσεις, δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα της Θράκης και, δυστυχώς, χρησιμοποιούνται ήδη από όσους επιδιώκουν τη διχόνοια και το θρησκευτικό μίσος στην περιοχή μας.

Ο Αλλάχ να ευλογεί και να κάνει αποδέκτες όλες τις προσευχές και τις καλές πράξεις μας "