Αντιδράσεις και στο εσωτερικό  της Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις  Ιερώνυμου  για το Ισλάμ και όσα είπε περί πολιτικού κόμματος και ανθρώπους του πολέμου.Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις των μουφτήδων  Ξάνθης και Κομοτηνής οι οποίοι είχαν εκδώσει και σχετική ανακοίνωση .Την ανακοίνωση δεν είχαν υπογράψει οι μουφτήδες Κομοτηνής και Ρόδου.

Ο Ιμάμης  και επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς αν΄τεδρασε έντονα : «Καταδικάζω έντονα τις αβάσιμες δηλώσεις του Έλληνα Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σε πρόσφατη συνέντευξή του, οι οποίες είναι γεμάτες συκοφαντίες και στοχεύουν την πανέμορφη θρησκεία μας το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους», τόνισε παίρνοντας τη σκυτάλη από τους μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου.

Ο κ.Ερμπάς κατηγόρησε τον κ.Ιερώνυμο οτι οδηγεί τους ανθρώπους στο μίσος:  «Η εν λόγω δήλωση προκαλεί την κοινωνία και οδηγεί τους ανθρώπους σε μίσος, μισαλλοδοξία και βία κατά της υπέρτατης θρησκείας μας το Ισλάμ. Είναι πολύ ατυχές και απαράδεκτο το γεγονός αυτό, την ώρα που ο εκπρόσωπος μιας θρησκείας πρέπει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους στον κόσμο να ζουν κάτω από έναν κοινό παρονομαστή, μακριά από μάχες και συγκρούσεις και να στέλνουν μηνύματα για ειρηνική συνύπαρξη και ανοχή να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, που δεν συνάδουν με το λειτούργημά του. Θέλω επίσης να δηλώσω ότι ο χριστιανικός κόσμος θα πρέπει να αντιταχθεί σε αυτή την άρρωστη αντίληψη. Αυτό το είδος έκφρασης που στοχεύει στην περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων τροφοδοτεί το ρατσισμό εναντίον των μουσουλμάνων και οδηγεί σε επιθέσεις κατά των ανθρώπων και των χώρων λατρείας τους», είπε, τονίζοντας ότι αντίθετα με όσα ακούστηκαν «το Ισλάμ είναι μία θρησκεία της ειρήνης».

 

Επίσης ο κ.Ερμπάς χαρακτήρισε  το ισλάμ ως θρησκεία  της ειρήνης που στοχεύει σε υψηλά ιδανικά: «Οι συμπεριφορές, οι λόγοι και οι στάσεις που δεν περιθωριοποιούν τον άλλο στην ιστορία της ανθρωπότητας, θα παραμείνουν πάντα πολύτιμες και η κοινή λογική των πιστών θα επικρατεί πάντα ενάντια σε τέτοιες δηλώσεις. Ο τρόπος για την ενστάλαξη της ειρήνης, της ηρεμίας, της ευημερίας, της συμπόνιας, της δικαιοσύνης και της αρετής στην ανθρωπότητα δεν είναι η σύγκρουση, αλλά η ανάδειξη της ηθικής για συνύπαρξη. Ο ισλαμικός πολιτισμός είναι ένας μεγάλος πολιτισμός που πάντα επέτρεπε σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών να ζήσουν μαζί για αιώνες και παρείχαν σε όλους το δικαίωμα να ζουν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Είναι μια θρησκεία της ειρήνης που στοχεύει στην εκπλήρωση υψηλών αξιών, όπως της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ευημερίας», κατέληξε.

Οι δηλώσεις Ιερώνυμου απασχόλησαν και τον  τουρκικό Τύπο ο οποίος με ρεπορτάζ σχολιάζει αρνητικά τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου: ΧαμπέρΤουρκ:Αντιδράσεις για την προσβολή των Μουσουλμάνων από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Ελλάδα

Γενί Σαφάκ

Αντίδραση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων στα ασύδοτα λόγια του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου

Α Χαμπέρ

Σκανδαλώδης δήλωση από τον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο: Το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία

Βατάν

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεπέρασε τα όρια! Βροχή αντιδράσεων για τα σκανδαλώδη λόγια του κατά του Ισλάμ