Το Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό και Διακονικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, όπως τα περισσότερα Ιδρύματα της χώρας μας, δεν γλίτωσε δυστυχώς από την επιθετική πρoσβολή της μάστιγας του κορωνοϊού.
Ωστόσο η θεία επέμβαση της Παναγίας μας και των Αγίων, καθώς και η δύναμη της ελληνικής ψυχής αποκαλύπτονται μέσα από το «θαύμα» στο Καλλιμανοπούλειο Ίδρυμα, όπου στη μικρή επαρχιακή πόλη, στα χιονισμένα ηρωικά Καλάβρυτα, οι συντονισμένες, αξιοθαύμαστες και συχνά υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των φορέων νίκησαν τον επικίνδυνο ιό και έβαλαν φρένο στη διασπορά του στο Ίδρυμα και την επαρχία.
Στη Μονάδα κατακοίτων ενόσησαν συνολικά 38 άτομα, 23 γέροντες και 15 άτομα προσωπικό. Δεν περιγράφονται οι ηρωικές προσπάθειες, που καταβλήθηκαν για τη νοσηλεία των ασθενών δεδομένου ότι όλα σχεδόν τα κρούσματα παρουσιάστηκαν στον 1ο όροφο της δομής.
Προκειμένου μάλιστα να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και κάτω από αυστηρές συνθήκες παρακολούθησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας, άδειασαν όροφοι, μετακινήθηκαν κρεβάτια, επιστρατεύτηκαν εθελοντές, μεταφέρθηκαν ασθενείς, νοσηλεύτηκαν νοσούντες, κινητοποιήθηκαν κυριολεκτικά οι πάντες.
Χρειάστηκε να συμπράξουν θείες και ανθρώπινες δυνάμεις, για να κερδίσει το Καλλιμανοπούλειο τη μάχη με τον κορωνοϊό. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς το μεγαλείο ψυχής και τη δύναμη ιάσεως των ασθενών, που προέκυψαν από τη σύμπραξη των υπεύθυνων φορέων.
Τη στιγμή που τα 2/3 του προσωπικού νοσούσαν και δεν υπήρχαν άνθρωποι να φροντίσουν τους ασθενείς συστρατεύτηκαν όλες οι υπάρχουσες δυνάμεις.
Μάλιστα με ενέργειες του Δημάρχου Καλαβρύτων ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έστειλε στο Ίδρυμα δύο εθελόντριες από την Πάτρα, που βοήθησαν σημαντικά και συνεχίζουν ακόμη να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Ευτυχώς όμως με τη βοήθεια του Θεού και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Ιερωνύμου, οι κόποι, τα ξενύχτια, οι θυσίες, οι αγωνίες, οι προσευχές και τα δάκρυα των λίγων ανθρώπων που είχαν την άμεση ευθύνη για τη φροντίδα των νοσούντων εισακούστηκαν.
Με αποτέλεσμα, όσοι νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων, όλοι ευτυχώς εξήλθαν ήδη σε καλή κατάσταση πλην τεσσάρων ατόμων, που η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.
Ανήμερα της εορτής του Αγίου Αθανασίου, προστάτη του Ιδρύματος, έγιναν 70 τεστ σε όσους από τα 110 άτομα (τρόφιμοι και προσωπικό) δεν είχαν νοσήσει. Και τα 70 βγήκαν αρνητικά, όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Καλλιμανοπουλείου, Νίκος Παπαχριστόπουλος.
Να σημειωθεί ότι ο φερώνυμος πανηγυρίζων πάντα τα τελευταία 76 χρόνια ναός στο προαύλιο του πρώην Ορφανοτροφείου και νυν Μονάδας Φροντίδας μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων, για πρώτη χρονιά έμεινε δυστυχώς αλειτούργητος τέτοια μέρα λόγω κορωνοϊού, γεγονός που ελύπησε αφάνταστα τον Μητροπολίτη.
Την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τους ανθρώπους, που με πνεύμα θυσιαστικής διακονίας συνέβαλαν καθοριστικά στη θεραπεία των νοσούντων στο Καλλιμανοπούλειο εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Ιερώνυμος.
Ο σεπτός Ποιμενάρχης, με αυξημένη ευαισθησία, επειδή και ο ίδιος είχε νοσήσει από κορωνοϊό, νιώθοντας την αγωνία και τον αγώνα των ασθενών, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι προσευχόμενος γονυπετής «αξίωσε» από την Παναγία τη Μεγαλοσπηλαιώτισσα να κάμει το θαύμα Της.
Φανερά συγκινημένος ο κ. Ιερώνυμος δεν απέκρυψε ούτε τις θερμές δεήσεις που απηύθυνε ούτε και τις επίμονες εκκλήσεις και παρακλήσεις του, ώστε να δώσει η Μεγαλόχαρη ίαση και θεραπεία στους ασθενείς γέροντες αλλά και στο προσωπικό.
«Και ένας μόνο θάνατος θα ήταν πλήγμα για την Ιερά μας Μητρόπολη και την ηρωική επαρχία Καλαβρύτων», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος αισθητά ανακουφισμένος από το γεγονός ότι δεν υπήρξαν νεκροί από κορωνοϊό στο Καλλιμανοπούλειο, όπως δυστυχώς συνέβη σε άλλα Ιδρύματα. Και πράγματι, οι άνθρωποι του Ιδρύματος συνεπικουρούμενοι από φορείς των Καλαβρύτων κατάφεραν το ακατόρθωτο. Σε μια μονάδα υπέργηρων κατακοίτων, όπου κάθε μήνα στατιστικά έχουν 4-5 θανάτους, κατά τον μήνα Ιανουάριο, μολονότι νόσησε το 90% των κατακοίτων, δεν υπήρξε ούτε ένας θάνατος!
Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Για το θαύμα αυτό της θεραπείας σχεδόν όλων των ασθενών μέχρι στιγμής ευχαριστώ ευγνωμόνως όλους, όσοι κατέβαλαν απίστευτες προσπάθειες κάτω από πρωτόγνωρα σκληρές συνθήκες μέσα στην καρδιά του χειμώνα, για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος και να έχουμε αυτό το απίστευτο αποτέλεσμα».
Συμπλήρωσε δε: «Όλως εξαιρέτως ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Αθανάσιο Παπαδόπουλο για το αμέριστο ενδιαφέρον του, τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαβρύτων Ιωάννα Σφυρή, για τις αδιάκοπες και πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε το Νοσοκομείο, τον Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Αντώνιο Αυγερινό και τον θεράποντα ιατρό του Ιδρύματος Γεώργιο Μπέσκο για τις άοκνες προσπάθειες και τον αγώνα του για τη σωτηρία των ασθενών».
Τέλος, επαίνεσε θερμά τον Διευθυντή της Μονάδας, Νίκο Παπαχριστόπουλο, για τον επιτυχή συντονισμό και τις υπέρμετρες θυσίες του στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος καθώς και το Νοσηλευτικό προσωπικό, τις Φροντίστριες και Καθαρίστριες αλλά και όλη την Καλαβρυτινή κοινωνία, που συνέπραξαν για άλλη μια φορά αποδεικνύοντας τη θαυμαστή δύναμη της αλληλεγγύης.
Όλοι τους αποτελούν παράδειγμα χριστιανικής διακονίας σύμφωνα με τους λόγους του Κυρίου μας Ιησού Χριστού: «ἐν τούτῳ γνώσονται πάντες ὅτι ἐμοὶ μαθηταί ἐστε, ἐὰν ἀγάπην ἔχητε ἐν ἀλλήλοις» (Ιωάννου, 13: 35).
Καταληκτικά δε έστειλε σε όλους τις ευλογίες του με μία πατρική ευχή: «Ευχόμαστε πλήρη και ταχεία αποκατάσταση της υγείας όσων ενόσησαν και είθε ο πανάγαθος Θεός να δώσει την εξάλειψη αυτής της φοβερής πανδημίας από όλη την ανθρωπότητα».
Share on FacebookShare on Twitter