Ο Τούρκος ιστορικός Μεχμέτ Πέριντσεκ μίλησε στον αέρα του προγράμματος "Άνθρωποι" στο τηλεοπτικό κανάλι "112 Ουκρανία"και εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη επαναφέροντας και το σενάριο για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, σύμφωνα με την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων. 

Σύμφωνα με τον Perincek, οι δραστηριότητες του Φαναρίου, που ξεπέρασαν τη θρησκεία, όχι μόνο δεν αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντα των Ορθόδοξων, αλλά αποτελούν απειλή για την ειρήνη στην περιοχή.

"Το Φανάρι και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος που είναι επίσημα υποταγμένοι στο τουρκικό κράτος, βρίσκονται στην πραγματικότητα υπό τον πλήρη έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών και της CIA και οι δραστηριότητές τους αποτελούν μεγάλη απειλή για την ειρήνη στην περιοχή". Ο Τούρκος ιστορικός, πολιτικός επιστήμονας Mehmet Perincek έκανε αυτήν την αναφορά στον αέρα του προγράμματος "Άνθρωποι" στο τηλεοπτικό κανάλι "112 Ουκρανία".

«Πρέπει να τονιστεί ότι οι ενέργειες του Πατριαρχείου (Κωνσταντινούπολης ) δεν είναι η βούληση του τουρκικού κράτους», σημείωσε ο αναλυτής. “Αυτό το Πατριαρχείο, ο Βαρθολομαίος και άλλοι, βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών και της CIA. Έχουν πολύ στενούς δεσμούς με τη CIA και μάλιστα έχουν στενή σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση Fetullah Güllen. Ίσως έχετε ακούσει ότι αντιτίθενται στα συμφέροντα της Τουρκίας και μάλιστα προσπάθησαν να οργανώσουν πραξικόπημα πριν από πέντε χρόνια στην Τουρκία. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν επίσης στενούς δεσμούς με αυτόν τον οργανισμό. Επομένως, το Πατριαρχείο δεν παρουσιάζει ποτέ τη θέληση της Τουρκίας και του τουρκικού λαού. "

Υπενθυμίζεται πως και στο παρελθόν Τούρκοι έχουν κατηγορήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν ξεπεράσει τη θρησκεία και μπορούν να χαλάσουν τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλα κράτη, καθώς “επισήμως αυτό το Πατριαρχείο υπάγεται στο τουρκικό κράτος, αλλά εκτελούν τις εντολές των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι από το Τουρκικό κράτος ή τον τουρκικό λαό, ακόμη και του μη-Ορθόδοξου λαού της Τουρκίας. "

«Ακολουθούν μια καθαρή φιλοαμερικανική πολιτική που είναι αντίθετη με τα συμφέροντα των Τούρκων Ορθόδοξων ανθρώπων, και όχι μόνο των Τούρκων, και άλλων ορθόδοξων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Και ως εκ τούτου, η παρέμβαση του Πατριαρχείου του Βαρθολομαίου στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και άλλων χωρών δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλική σχέση με την Τουρκία. Και επομένως, άλλες χώρες μπορεί να θεωρούν όλες αυτές τις δραστηριότητες ως δραστηριότητες της Τουρκίας, και αυτό μπορεί να χαλάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία ή με τη Ρωσία και ούτω καθεξής. Και ως εκ τούτου, πιστεύω ότι τέτοιες δραστηριότητες του Πατριαρχείου είναι πολύ επικίνδυνες για την ειρήνη στην περιοχή μας», εξήγησε ο Mehmet Perincek.