Αρχική » Τα εθνικά θέματα και η εκλογή Αρχιεπισκόπου

Τα εθνικά θέματα και η εκλογή Αρχιεπισκόπου

από christina

“Αυτός που θα διαδεχτεί τον Ιερώνυμο , όποτε και να γίνουν εκλογές ,είναι απολύτως βέβαιο οτι θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της Ορθοδόξου Εκκλησίας”. Η θέση αυτή  κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ιερά Σύνοδο μετά τα όσα ακούγονται για προσπάθεια ανάμειξης  ξένων χωρών και κυρίως της Ρωσίας και των ΗΠΑ στα εσωτερικά της  Εκκλησίας.

Σε …ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει οτι  οι όποιες προσπάθειες της Μόσχας δεν θα “έχουν τύχη”  παρά το γεγονός οτι το ρωσικό Πατριαρχείο διατηρεί άριστες σχέσεις με συγκεκριμένους μητροπολίτες. Η Αμερική, μέσω της πρεσβείας τω Αθηνών , σαφώς και ενδιαφέρεται για τον νέο ηγέτη  της Εκκλησίας  έχοντας “συμμάχους” την συντριπτική πλειονοψηφία των μητροπολιτών.

Το δίπολο Ρωσία -ΗΠΑ απασχολεί και την Εκκλησία πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών.  Ο Αμερικανός πρέσβης κ.Πάϊατ  επανειλημμένα έχει ταχθεί υπέρ του Φαναρίου για το ουκρανικό  γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας η οποία  και δια του υπουργού Εξωτερικών  κ.Λαβρόφ έχει κατηγορήσει τον κ.Βαρθολομαίο οτι υποκινείται από την Ουάσιγκτον.

Στη σκιά αυτών των αντιπαραθέσεων  συγκροτούνται πλέον και οι ομάδες διαδοχής στο εσωτερικό της Εκκλησίας . Πλέον  οι κινήσεις γίνονται με στόχο την εκλογή του μητροπολίτη ο οποίος δεν έχει αμφισβητήσει  το ” ανήκομεν εις τη Δύση”  και οτι θα είναι πρόσωπο το οποίο δεν θα εμπλακεί σε διενέξεις μεταξύ των Εκκλησιών. Το αντίθετο: θα είναι αυτό που θα αναλάβει ρόλο υπέρ της ενότητας.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως έχουν διαμορφωθεί οι τάσεις μέσα στη Σύνοδο και έχουν αναδειχτεί τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τον θρόνο.Αυτά , με αλβαβητική σειρά είναι :

– Δημητριάδος Ιγνάτιος

-Μεσσηνίας Χρυσόστομος

-Ναυπάκτου Ιερόθεος

-Πατρών Χρυσόστομος

-Σύρου Δωρόθεος

-Χαλκίδος Χρυσόστομος

Στην πορεία και ανάλογα με τον χρόνο εκλογής  σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι μητροπολίτες  Καισαριανής Δανιήλ,Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος  και βεβαίως ο Σπάρτης Ευστάθιος.Οι συγκεκριμένοι μητροπολίτες κινούνται υπέρ των εθνικών συμφερόντων και της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας  .

Αυτό το γνωρίζουν  καλά και οι Ρώσοι οι οποίοι μετά την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας έπαψαν να μνημονεύουν στον Ιερώνυμο , ωστόσο από το μέτρο αυτό εξαίρεσαν μητροπολίτες που είχαν ταχθεί υπέρ των θεσεών τους.

Κάτι ανάλογο έγινε και με την Εκκλησία της Κύπρου.Μέχρι όμως να ξεκαθαρίσει το τοπίο η Μόσχα προσπαθεί να  επεκτείνει την επιρροή της στα Βαλκάνια με κάθε τρόπο αρχής γενομένης από τη Σερβία και τη διαδοχή του νέου Πατριάρχη. Πάντως το σύνολο των μητροπολιτών γνωρίζουν τις κινήσεις των Ρώσων και αποφεύγουν, προς το παρόν, κάθε επικοινωνία για θέματα που έχουν σχέση με την ενότητα της Εκκλησίας.

 


Πηγή: The pressroom

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ