Σε μια περίοδο όπου πληθαίνουν οι καταγγελίες για βανδαλισμούς  πολλών βυζαντινών ναών  και λίγους μήνες μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε στο Φανάρι  με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συζητήθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επίσης εξετάστηκε και το θέμα της αναστηλώσεως  του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, των κατειλημμένων ομογενειακών ακινήτων και της αναστηλώσεως Ναών στην Τρίγλια, τα Μουδανιά και σε άλλες περιοχές της Μ. Ασίας, της δημογραφικής συρρίκνωσης της Ομογένειας και των διευκολύνσεων που κρίνονται απαραίτητες για την ενίσχυσή της, καθώς και εκείνο της διενέργειας εκλογών στα μειονοτικά Βακούφια, για την ανανέωση των Εφοροεπιτροπών τους.

Να θυμίσουμε οτι το τελευταίο διάστημα πολλοί ναοί έχουν εγκαταλειφτεί στην τύχη τους με αποτέλεσμα να καταπατώνται από ιδιώτες  και να γίνονται χώροι έρευνας από χρυσοθήρες.

Εκτός των ναών πολλά σπίτια Ελλήνων έχουν καταλάβει είτε πρόσφυγες είτε άτομα τα οποία έρχονται από την Ανατολία με αποτέλεσμα οι Ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτες να μην μπορούν να τα αξιοποιήσουν.