Λίγο πριν από την αλλαγή του έτους, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού ανακοίνωσε μια νέα προσπάθεια για την αναβάθμιση υπηρεσιών Κοινωνικής Πολιτικής και εξασφάλιση μιας πιο αξιοπρεπούς διαβίωσης ευπαθών ομάδων. Ο λόγος για τη συνεργασία του με τον σύλλογο «Εθελοντική Διακονία Ασθενών», ο οποίος από το 2003 προσφέρει φροντίδα και συμπαράσταση σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Η σύμπραξη αυτή δυνάμεων αφορά: α) Διακονία κατ’ οίκον για μοναχικούς ενήλικες από εθελοντές που συζητούν, κάνουν παρέα, τους απασχολούν ώστε να ενισχυθούν ψυχοσυναισθηματικά και να κινητοποιηθούν και β) Ομάδα ειδικού σκοπού για την ίδια κατηγορία πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον στην προμήθεια αγαθών, φαρμάκων ή την πληρωμή λογαριασμών. Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, εφόσον κοινωνική λειτουργός κρίνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν συμμετοχή είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected]  είτε κατόπιν ραντεβού με τον Δήμο στο τηλέφωνο 2132002831.

 

 

Στήριξη χωρίς… καραντίνα

Η σημασία του συλλόγου αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο το διάστημα της πανδημίας και του lockdown. Ενδεικτικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία του για το τελευταίο δίμηνο: 148 εθελοντές της «Διακονίας», τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και κατά της διασποράς του ιού, χάρισαν 2.243 ώρες προσφοράς σε 793 συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ενήλικους ασθενείς και εγκαταλελειμμένα παιδάκια, στα νοσοκομεία της Αττικής.

Παρά τις δυσκολίες, και φέτος η συμπαράσταση στο κρεβάτι του πόνου συνεχίστηκε κανονικά ακόμα και ανήμερα τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Μόνο αυτές τις γιορτινές ημέρες, 84 μοναχικοί συνάνθρωποί μας στο Λεκανοπέδιο είχαν δίπλα τους 28 καλούς σαμαρείτες, οι οποίοι τους κρατούσαν συντροφιά, συζητούσαν μαζί τους και τους φρόντιζαν, δείχνοντας τους ότι δεν είναι μόνοι και δίνοντας τους ελπίδα. Κανονικά συνεχίστηκε επίσης η λειτουργία της «Γραμμής Στήριξης» του συλλόγου. Κοινωνικοί Λειτουργοί της «Διακονίας» διαχειρίστηκαν, το τελευταίο δίμηνο, 475 κλήσεις παρέχοντας συμβουλές και υποστήριξη σε πολίτες που το είχαν ανάγκη.

Ομάδα που διευρύνεται

Συγκινητικό είναι το ενδιαφέρον και επιθυμία νέων εθελοντών να προσφέρουν το συντομότερο μέσα από τις δράσεις της «Διακονίας», δείχνοντας, μεταξύ άλλων, την εμπιστοσύνη τους προς τον σύλλογο. Τον περασμένο μήνα, άλλα 38 άτομα ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης για την περίοδο 2020-2021 και προστέθηκαν στη μεγάλη οικογένεια των εθελοντών της οργάνωσης.

Μέσω προγράμματος τηλεδιάσκεψης, οι νέοι εθελοντές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να λάβουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη στάση και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν κατά την παροχή υπηρεσιών, καθώς και να αποκτήσουν δεξιότητες για θέματα όπως η διαχείριση θυμού ή επιθετικών συμπεριφορών, η προσέγγιση ενός ατόμου με διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα και η κινητοποίηση και απασχόληση των ασθενών. Ο σύλλογος καλεί όποιον-α έχει τη θέληση προσφοράς, να επικοινωνήσει Δευτέρα με Παρασκευή 8:00-20:00 στα τηλέφωνα 2107252706 και 2107252716.