Αρχική » ΤοΣτΕ θα αποφασίσει για τη νομιμότητα της εκλογής του μητροπολίτη Γλυφάδας κ.Αντώνιου

ΤοΣτΕ θα αποφασίσει για τη νομιμότητα της εκλογής του μητροπολίτη Γλυφάδας κ.Αντώνιου

από christina

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει εάν είναι συνταγματική και νόμιμη η εκλογή του Μητροπολίτη Γλυφάδας Αντώνιου (κατά κόσμον, Διονυσίου Αβραμιώτη).

Κατά της εκλογής του μητροπολίτη έχει προσφύγει ο δήμαρχος Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της εκλογής και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επικυρώθηκε η εκλογή.

Η αίτηση κατατέθηκε το 2019, λίγο μετά την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας, και συζητήθηκε σήμερα. Ο κ. Κωνσταντέλλος υποστηρίζει ότι είναι μη νόμιμη η εκλογή του Αντώνιου Αβραμιώτη, καθώς είχε κώλυμα εκλογιμότητας, το οποίο ανάγεται στο ότι κατέχει τη θέση Τιτουλάριου Επισκόπου και όχι του βοηθού Επισκόπου. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η νομική εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας τάχθηκε υπέρ της νομιμότητας εκλογής του Αντωνίου Αβραμιώτη. Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του τις προσεχείς εβδομάδες.

 

Οι αντιδσράσεις του κ.Κωνσταντέλλου είχαν ξεκινήσει αμέσως μετά την εκλογή του κ.Αντωνίου

Σε πρώτη φάση και λίγο πριν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το διορισμό του Αντωνίου στη Μητρόπολη απέστειλε γραπτό υπόμνημα με τις ενστάσεις του στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στην προεδρία της δημοκρατίας. Εφόσον δεν ληφθούν υπ’ όψιν αυτές και εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος θα προσφύγει ζητώντας την ακύρωση του διορισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Οι αντιδράσεις για την υποψηφιότητα του Αντωνίου είχαν διατυπωθεί με έντονο τρόπο και πριν από την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου τον προηγούμενο μήνα και μάλιστα οι δήμαρχοι των τριών δήμων της Μητρόπολης (Κωνσταντέλλος, Κωνσταντάτος, Παπανικολάου) είχαν εκδόσει κοινή ανακοίνωση και ζητούσαν να μην προταθεί ο πατέρας Αντώνιος, η οποία δεν εισακούσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αλλά ούτε και η δια ζώσης έκθεση των αντιρρήσεων ελήφθη υπ’ όψιν. 

Αιτία για να θεωρείται ο νέος μητροπολίτης ουσιαστικά ανεπιθύμητος είναι αφ’ ενός η θέση που κατέχει ως Γενικός Διευθυντής της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά κατά κύριο λόγο η πεποίθησή του ότι η Εκκλησία πρέπει να αξιοποιήσει την εκκλησιαστική της περιουσία, οικοπεδοποιώντας την, η οποία κατά το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται στη Βουλιαγμένη και είναι χαρακτηρισμένη ως δασική.

Την πρόθεση αυτή φρόντισε να δημοσιοποιήσει ο πατέρας Αντώνιος από πολύ νωρίς, δημιουργώντας τον ανάλογο θόρυβο και αντιδράσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει νομικά το ζήτημα προσφεύγοντας ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. 

Επίσης ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία και έτσι όπως αυτή εξελίχθηκε στις 20 Μαρτίου ( 2019) χαρακτήρισε παράνομη και παράτυπη τη συμμετοχή του Αντωνίου στον εκλογικό κατάλογο και ομιχλώδη τη διαδικασία αφού με μία ψήφο διαφορά είχε εκλεγεί ο σημερινός πρωτοσύγγελος Αλέξιος Ψωίνος, στην επανακαταμέτρηση υπήρξε ισοψηφία και προτάθηκε τελικά ο Αντώνιος λόγω αρχαιότητος. 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ