Στο πλαίσιο της προσέγγισης της Ε.Ε η Τουρκία δείχνει οτι ενδιαφέρεται για τα χριστιανικά μνημεία .Σύμφωνα με την πύλη ειδήσεων του Βατικανού, σήμερα περισσότερες από 5.000 εκκλησίες και 650 χριστιανικά μοναστήρια χρειάζονται διάσωση. Επιστήμονες στο Κέντρο Ερευνών της Κωνσταντινούπολης προειδοποίησαν ότι πολλοί χώροι διατρέχουν τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης απώλειας και ζήτησαν αυξημένες διεθνείς προσπάθειες για τη διάσωση της κληρονομιάς στην περιοχή.

Το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι στην περιοχή της Μικράς Ασίας έχουν αποτρέψει ακόμη και πωλήσεις ναών , ενώ έχουν σύριε τα δικαστήρια άτομα τα οποία  έχουν καταπατήσει και βανδαλίσει ναούς.. Όπως σημειώνεται από τη βρετανική καθολική ιστοσελίδα The Tablet, οι τουρκικές αρχές ενδέχεται να επανεξετάσουν τα σχέδια να μετατρέψουν την Εκκλησία του Χριστού Σωτήρος της Μονής Χώρας σε τζαμί. Ο πρώην υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Μπαχάτιν Γιούσελ πιστεύει ότι αυτό θα οφείλεται σε οικονομικούς λόγους, καθώς, όσο παραμένει μουσείο, ο ναός «προσελκύει μεγάλο αριθμό θρησκευτικών τουριστών». Αλλά ο ιστορικός Chigdem Cafescioglu διατείνεται ότι το κίνητρο είναι πολιτικό.

Πριν από λίγες ημέρες επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας Mehmet Ersoy.

Στο επίκεντρο της συζητήσεως με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, τέθηκαν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Ι. Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, της αναστηλώσεως του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, των κατειλημμένων ομογενειακών ακινήτων και της αναστηλώσεως Ναών στην Τρίγλια, τα Μουδανιά και σε άλλες περιοχές της Μ. Ασίας, της δημογραφικής συρρίκνωσης της Ομογένειας και των διευκολύνσεων που κρίνονται απαραίτητες για την ενίσχυσή της, καθώς και εκείνο της διενέργειας εκλογών στα μειονοτικά Βακούφια, για την ανανέωση των Εφορο-επιτροπών τους.

Σύμφωνα με την καθολική ιστοσελίδα KATHPRESS, το όψιμο ενδιαφέρον των τουρκικών αρχών για τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνδέεται με τη «συνεχιζόμενη προσέγγιση της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Δεδομένης και της αρνητικής αντίδρασης σε όλο τον κόσμο στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Ερντογάν προφανώς πάει να παίξει πονηρά και πάλι.

Ωστόσο, αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της χριστιανικής κληρονομιάς στην Τουρκία στο σύνολό της; Ο π.Claudio Monge, διευθυντής του Κέντρου Διαθρησκευτικού Διαλόγου του Τάγματος των Δομινικανών στην Κωνσταντινούπολη, παραδέχεται ότι οι σύγχρονες κοινότητες δεν μπορούν να αναζωογονήσουν κτίρια, ειδικά επειδή ο αριθμός των Χριστιανών σε αυτήν τη χώρα μειώνεται συνεχώς, και ακόμη και η εισροή προσφύγων από το Ιράκ δεν το επέστρεψε .

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει, κάτι για το οποίο όμως πρέπει να δημιουργηθούν «πολιτικές συνθήκες». Εν τω μεταξύ, ακόμη και τις ημέρες πριν από την πανδημία του κορονοϊού, ο θετικός κύκλος εργασιών του τουρκικού τουριστικού τομέα δεν συσχετίστηκε ιδιαίτερα με τη διατήρηση της χριστιανικής κληρονομιάς. Και η πρόθεση των τουρκικών αρχών να κερδίσει πόντους στα μάτια της ΕΕ κάνοντας παραχωρήσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επηρεάζει μόνο ένα μέρος εκκλησιών και μοναστηριών. Σε αυτήν την περίπτωση οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Άγκυρα θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογο με τη Μόσχα.

 

Να σημειωθεί εδώ οτι για τη Μονή  της Χώρας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον της Ρωσίας και ίσως αυτό να αλλάξει τα δεδομένα  και να επιτρέψει στην Τουρκία να φανεί πιο διαλλακτική αφού αυτό που ήθελε με την Αγία Σοφία το πέτυχε χωρίς αντιδράσεις