Η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται στο στόχαστρο στη Ρουμανία μετά το θάνατο μωρού αφότου βαπτίστηκε. Το ηλικίας έξι εβδομάδων αγγελούδι υπέστη καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου, η οποία περιλαμβάνει τρεις βυθίσεις στο αγιασμένο νερό.

Μετά την καρδιακή ανακοπή το μωρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τη Δευτέρα, αλλά πέθανε λίγες ώρες αργότερα, με την αυτοψία να αποκαλύπτει υγρό στους πνεύμονές του. Οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα για ανθρωποκτονία εναντίον του ιερέα στη βορειοανατολική πόλη Σουτσεάβα.

Μια ηλεκτρονική αναφορά που ζητούσε αλλαγές στο τελετουργικό είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 56.000 υπογραφές μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα. «Ο θάνατος ενός νεογέννητου μωρού λόγω αυτής της πρακτικής είναι μια τεράστια τραγωδία», αναφέρει μήνυμα στην εν λόγω αναφορά. «Αυτός ο κίνδυνος πρέπει να αποκλειστεί για να φανεί η χαρά του βαπτίσματος».

Ένας χρήστης του διαδικτύου κατήγγειλε τη «βαρβαρότητα» του τελετουργικού και ένας άλλος επέκρινε το «πείσμα εκείνων που πιστεύουν ότι είναι θέληση του Θεού» να το διατηρήσουν.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πολλά παρόμοια περιστατικά τα τελευταία χρόνια. Ο εκπρόσωπος της εκκλησίας Βασίλι Μπανέσκου είπε ότι οι ιερείς θα μπορούσαν να ρίξουν λίγο νερό στο μέτωπο του μωρού αντί για πλήρη βύθιση. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Τόμιδος Θεοδόσιος, επικεφαλής της παραδοσιακής πτέρυγας της Εκκλησίας, δήλωσε ότι το τελετουργικό δεν θα αλλάξει.

Περισσότερο από το 80% των Ρουμάνων είναι Ορθόδοξοι και η Εκκλησία είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.