Διαψεύδει η Αρχιεπισκοπή δημοσίευμα  για αυξήσεις στα έξοδα κηδείας .Ωστόσο, όμως στην ανακοίνωση που εξέδωσε αφήνει το θέμα στον «αέρα» καθώς δεν δίνει κανένα στοιχείο για το κόστος . Απλώς χαρακτηρίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγής» ως αβάσιμο.

Την ανακοίνωση –διάψευση έκανε  Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Διαχειρίσεως Κοιμητηριακών Ιερών Ναών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών χωρίς να απαντά  για την κατάσταση που θα επικρατεί από δω και πέρα στα νεκροταφεία τα οποία   πλέον από τους δήμους πέρασαν στην Εκκλησία μετά από σχετικό της αίτημα.

Η ανακοίνωση

To Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Διαχειρίσεως Κοιμητηριακών Ιερών Ναών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανακοινώνει τα κάτωθι σε σχέση με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» (φύλλο Τετάρτης 03/02/2021) περί δήθεν «εν κρυπτώ», «αιφνιδιαστικής» και «ιλιγγιώδους» αύξησης εξόδων κηδείας:

1.Σε συνέχεια έκδοσης του σχετικού Νόμου 4735/2020 περί Ανάληψης της Διοικήσεως και Διαχειρίσεως των μη Ενοριακών Κοιμητηριακών Ναών από τις Ιερές Μητροπόλεις, διευκρινίζεται ότι το αναφερόμενο στο ως άνω δημοσίευμα ποσοστό αύξησης των χρεώσεων για την τέλεση κηδείας κατά 150% είναι καθ’ όλα αβάσιμο και ουδόλως ευσταθεί ή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα εισπραττόμενα από τον Δήμο τέλη για τις Εξόδιες Ακολουθίες, που τελούντο στους Κοιμητηριακούς Ιερούς Ναούς μέχρι την έκδοση του ως άνω Νόμου και αφορούσαν στα λειτουργικά έξοδα των Κοιμητηριακών Ναών και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, δεν εισπράττονται πλέον, η δε Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αναλαμβάνοντας βάσει του προαναφερόμενου Νόμου την διαχείριση των ως άνω Ναών, καλύπτει από τα έσοδα των ιεροπραξιών τις παραπάνω δαπάνες. Ειδικότερα δε, στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών το εισπραττόμενο ποσό από τις Εξόδιες Ακολουθίες εμφανίζεται κατ’ ουσία μειούμενο για τους παραπάνω λόγους και ενόψει της κάλυψης των δαπανών των Ναών και των μισθών των υπαλλήλων, που επίκειται να επωμισθεί από την περιερχόμενη σε αυτή διαχείρισή τους.

2.Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, διά του εκπροσώπου της, ενημέρωσε εγκαίρως τον Πρόεδρο του Σωματείου των Γραφείων Τελετών Αττικής και Στερεάς Ελλάδος για το νέο νομοθετικό καθεστώς και για τα νέα ποσά των ιεροπραξιών, προκειμένου και αυτός, με την σειρά του, να ενημερώσει τα μέλη του Σωματείου.

3.Τέλος, για την έκδοση διαπιστωτικής πράξης εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών περί ανάληψης της υποχρέωσης μισθοδοσίας των υπαλλήλων, απαιτείται πρωτίστως να προηγηθεί η έκδοση της σχετικής νομοθετικής συμπληρωματικής διάταξης.