Την αντιμετώπιση του ανθρώπου «όχι απλώς σωματικά, αλλά ψυχοσωματικά, γνωρίζοντας ότι ο άνθρωπος διαθέτει αθάνατη ψυχή και είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού, με προορισμό την αιωνιότητα», σύμφωνα με το παράδειγμα του σήμερα τιμώμενου αγίου Βλασίου, προέβαλλε ο μητροπολίτης Δημητριάδος.

Στο κήρυγμά του από τον πανηγυρίζοντα ναό στον άγιο Βλάσιο Πηλίου, ο κ. Ιγνάτιος επέμεινε στον τρόπο αντιμετωπίσεως του ανθρώπου από τους συνανθρώπους του, επισημαίνοντας ότι συχνά παρατηρείται παρέκκλιση και «χάνεται η ιερότητα του ανθρώπου, που είναι ύπαρξη μοναδική, Θεοειδής και ανεπανάληπτη».

«Ο κάθε ένας είναι διαφορετικός, με τα δικά του χαρακτηριστικά, μ’ ένα σώμα εξίσου ιερό, καθώς γίνεται ναός του Αγίου Πνεύματος, μετά την Βάπτιση», σημείωσε ο μητροπολίτης Δημητριάδος και πρόσθεσε πως «η Εκκλησία μας, διαχρονικά, διδάσκει την αξία και την ιερότητα του κάθε προσώπου, του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, που προορίζεται να θεωθεί, ζώντας μέσα στην Εκκλησία. Όταν, όμως, λησμονείται η ιερότητα του ανθρώπου, καταπατείται και μάλιστα, στο πλαίσιο της όποιας εξουσίας του ενός επί του άλλου. Εκεί που ο δυνατός, που συχνά διαμορφώνει γύρω του μια πλασματική κοινωνική εικόνα, κυριαρχεί επί του αδυνάτου, πιστεύοντας ότι μπορεί να εκβιάσει και να ενεργήσει καταχρηστικά πάνω του. Αυτό συνιστά υποδούλωση στα χειρότερα πάθη του. Έτσι, ζούμε καταστάσεις στις οποίες άνθρωποι, που υπηρετούν ευγενείς χώρους και τέχνες, εντούτοις στο παρασκήνιο, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, προβαίνουν σε βιασμούς ψυχής και σώματος, κακοποιήσεις της προσωπικότητας των άλλων. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί χάθηκε η αληθινή πίστη, που καταξιώνει τον άνθρωπο, την πίστη στον Δημιουργό Θεό και στην ιερότητα του κάθε ανθρώπου. Πάνω σ’ αυτή την ιερότητα στέκεται η Εκκλησία μας και διδάσκει στους νέους μας την καθαρότητα και την αγνότητα, τον σεβασμό στον άλλον, στο πρόσωπο του οποίου οφείλουμε να βλέπουμε τον ίδιο Τον Θεό».

Κλείνοντας, ο μητροπολίτης Ιγνάτιος τόνισε πως πρέπει «να επανέλθουμε και να διδάξουμε, στην εποχή μας, την αξία του ανθρώπου, που υπηρέτησε ο Χριστός, μέχρι θυσίας και ν’ ακολουθήσουμε τα βήματα εκείνων που διακονούν τον άνθρωπο, στην ψυχή και στο σώμα, ένας από τους οποίους υπήρξε ο Άγιος Βλάσιος. Επικαλούμαστε την χάρη του, για να φωτίσει τους ανθρώπους, σε μια κοινωνία, που πολλές φορές παραπαίει, αλλά και προσπαθεί να σταματήσει το κακό και όλοι μας να νιώσουμε τί σημαίνει ανθρώπινη ιερότητα. Αυτό είναι το μήνυμα του Χριστού και η αλήθεια του Ευαγγελίου».