Μετά τα όσα έχουν γίνει στη Γαλλία με τους μουσουλμάνους με επιθέσεις , πορείες  και συνεχείς εντάσεις το κοινοβούλιο της χώρας "πέρασε στην αντεπίθεση" αυξάνοντας και με νόμο την εποπτεία στα τζαμιά. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ορθοδοξία" εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Γαλλίας το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ενισχύεται η εποπτεία σε τζαμιά, σχολεία και συλλόγους, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η χώρα από ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Με τίτλο «Υποστηρίζοντας τον σεβασμό των αρχών της Δημοκρατίας», το νομοσχέδιο καλύπτει τις περισσότερες πτυχές της γαλλικής ζωής και αποτελεί προσωπική πρωτοβουλία του προέδρου Εμ. Μακρόν. Έχει ήδη δεχθεί έντονη κριτική από μουσουλμάνους βουλευτές, οι οποίοι μιλούν για «παρέμβαση» του κράτους στις ουσιαστικές ελευθερίες και προσπάθεια απαγόρευσης του Ισλάμ, που είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη θρησκεία στη Γαλλία.

Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν σκοπεύει να καταργήσει «την επιρροή των προξενείων», μεταφέροντας στο γαλλικό κράτος αρμοδιότητες όπως τη διδασκαλία αραβικών στα σχολεία και την εκπαίδευση ιμάμηδων. Το γαλλικό κράτος θα επιχειρήσει επίσης να διαλύει ενώσεις όχι για διάπραξη παράνομων ενεργειών αλλά για τη διάδοση ιδεών αντίθετων με το πνεύμα της Γαλλικής Δημοκρατίας. Στα μέτρα περιλαμβάνονται η κατάργηση της δυνατότητας για κατ’ οίκον διδασκαλία, η οποία σήμερα αφορά 50.000 από τα 12 εκατ. παιδιά της χώρας, με υποχρεωτική παρουσία σε σχολικό χώρο από την ηλικία των 3 ετών, η κατάργηση των ξεχωριστών ωρών για γυναίκες σε δημόσια κολυμβητήρια και η κατάργηση των γευμάτων που συμμορφώνονται με το τυπικό της μουσουλμανικής θρησκείας (γεύματα χαλάλ) από τα σχολεία. Επιπλέον, η απαγόρευση της χορήγησης πιστοποιητικών παρθενίας, τα μέτρα κατά των αναγκαστικών γάμων και η υποχρέωση για θρησκευτική ουδετερότητα όχι μόνο στον δημόσιο τομέα, αλλά και στους υπεργολάβους του δημοσίου.