Ο φιλοκυβερνητικός  Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος (Πέριτς) εξελέγη 46ος Πατριάρχης Σερβίας νωρίς το απόγευμα . Με το άγγελμα της εκλογής οι καμπάνες στο ναό του Αγίου Σάββα ήχησαν χαρμόσυνα ενώ με ενθουσιασμό δέχθηκαν την είδηση και στο Ζάγκρεμπ. 

Σύμφωνα με σερβικά μέσα ενημέρωσης η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

Στο τριπρόσωπο , σύμφωνα με το πρακτορείο Ορθοδξγια την εκλογή του Πατριάρχη Σερβίας βρέθηκαν οι Επίσκοποι Μπάτσκας Ειρηναίος, Μπάνια Λούκα Εφραίμ και ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος, ο οποίος και τελικά εξελέγη.

Αμέσως ο νέος Πατριάρχης δέχθηκε τις ευχές των Επισκόπων και όσων παραβρέθηκαν στη κρύπτη του Αγίου Σάββα, οι οποίοι αναφώνησαν το Άξιος.

Ο Αρχιμανδρίτης Ματθαίος τράβηξε τον φάκελο με το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχη Σερβίας.

Η διαδικασία έγινε στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα και όχι στο Πατριαρχικό Μέγαρο, ως συνήθως, χωρίς τη παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ στη συνεδρίαση. Η ιδέα της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη στον Καθεδρικό Ναό έγινε -σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις- ώστε να μπορέσουν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και ως φόρο τιμής προς τον μακαριστό Ειρηναίο, ο οποίος έχει ταφεί εκεί.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου, τοποτηρητή του Πατριαρχικού θρόνου.

Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής Αθηνών ο νέος Πατριάρχης Σερβίας

Ο νέος Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας γεννήθηκε το 1961.

Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και Θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, από την οποία αποφοίτησε το 1987. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στην Ελλάδα. Εκάρη μοναχός στη Μονή Ντέτσανι και ακολούθως χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη Μονή Κόβιλι.

Στις 14 Μαΐου 1999, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον εξέλεξε Βοηθό Επίσκοπο Τζέγκαρ στην Επισκοπή Μπάτσκας.

Το 2004 κατέστη διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν «Η περί γνώσεως του Θεού διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον».

Κατά την περίοδο 2010-2011 ήταν ο Επίσκοπος των Ενόπλων Δυνάμεων, συντονιστής συνεργασίας μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Σερβικού Στρατού.

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον εξέλεξε Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα στις Μαΐου 24 Μαΐου 2014.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης Σερβίας.

Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά. Επίσης χρησιμοποιεί σε επίπεδο επικοινωνίας και τα ρωσικά.