Αρχική » Eυχές από παντού στον νέο Πατριάρχη Σερβίας

Eυχές από παντού στον νέο Πατριάρχη Σερβίας

από christina

Eυχές  για επιτυχία στο έργο του νέου Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριου φτάνουν στο Βελιγράδι από κάθε γωνιά της  γής.

Ξεχωρίζει η  επιστολή απέστειλε ο  Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος: «Εὐχόμεθα, Μακαριώτατε ἅγιε ἀδελφέ, ὅπως ἡ ἀνατείλασα Πατριαρχία Ὑμῶν ᾖ μακρά, ἀνέφελος, εὐοίωνος, ἀνακαινιζομένη ὑπό τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί ἀνακαινίζουσα δι᾽ Αὐτοῦ. Ἑδραία βάσις καί θεμέλιον ἄσειστον τῆς ποιμαντορίας Ὑμῶν ἔσται ἡ προσήλωσις Ὑμῶν εἴς τε τούς Θείους καί Ἱερούς Κανόνας οὐ μήν ἀλλά καί εἰς αὐτήν ταύτην τήν μαρτυρικῶς καθηγιασμένην πρᾶξιν καί παράδοσιν τῆς Ἐκκλησίας, τήν διασῳζομένην ἐν τοῖς κειμένοις, τοῖς ἔργοις καί τοῖς Ἀρχείοις ἡμῶν. Ἐπ᾽ αὐτῆς τῆς ὁδοῦ πορευόμενος, θέλετε μετά βεβαιότητος ἐπιτύχει εἰς τό εἰς ὅ ἐκλήθητε, χάριτι Θεοῦ, ἔργον’, αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Ο Ρουμανίας

Τις ευχές τους για την εκλογή του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Σερβίας έστειλαν λίγη ώρα μετά την εκλογή οι Πατριάρχες Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλος και Ρουμανίας κ. Δανιήλ.

«Στο πρόσωπο σας, εκατομμύρια πιστοί έχουν τώρα βρει έναν πνευματικό ποιμενάρχη και καθοδηγητή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και ευχήθηκε όπως ο Κύριος να ενισχύει το έργο του κατά την επερχόμενη θητεία του.

«Προσευχόμαστε στον Σωτήρα Ιησού Χριστό να σας δώσει πολλά πνευματικά εφόδια στη νέα αποστολή που σας έχει ανατεθεί», σημειώνει ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Εκκλησίας. «Εκ μέρους των μελών της Ιεράς Συνόδου, των κληρικών και των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, σας ευχόμαστε να είναι πολλά τα έτη σας στη διακονία του πιστού λαού της Σερβίας. Η βοήθεια του Θεού να ενισχύει το έργο του Μακαριώτατου’, καταλήγει.

Τα συγχαρητήρια του προς τον νεοκλεγέντα Πατριάρχη Σερβίας εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Άξιος ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Σερβίας»

Συγχαρήτηριο μήνυμα προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριο για την εκλογή του ως ο 46ος Πατριάρχης Σερβίας, απευθύνει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Άξιος ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Σερβίας, Μακαριώτατος κ. Πορφύριος, ο από Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας. Συγχαίρουμε το νέο Πατριάρχη και του ευχόμαστε έτη πολλά ευλογημένης πρωθιεραρχικής διακονίας στην υπηρεσία του ευγενούς και πιστού σερβικού λαού και της εκκλησίας του.», αναφέρει ο Σεβασμιώτατος.

Ευχές Προέδρου Βούτσιτς στον νέο Πατριάρχη Σερβίας

Ευχές για μακροημέρευση και καρποφόρο έργο κατά την επερχόμενη θητεία του ως νέος Πατριάρχης Σερβίας, εκφράζει προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριο ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μέσω μηνύματος του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στο παρελθόν ο Σερβικός λαός έχει καθοδηγηθεί από σπουδαίους Αρχιεπισκόπους και Πατριάρχες «που γνώριζαν πώς να διατηρήσουν την πίστη, την τιμή και την εικόνα του λαού μας σε δύσκολες στιγμές και να ανταποκριθούν στους πειρασμούς που βρισκόταν μπροστά του».

Επίσης, ο Πρόεδρος Βούτσιτς στο μήνυμα του υπογραμμίζει την δύσκολη αλλά και τιμητική ευθύνη που αναλαμβάνει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας με σκοπό την διατήρηση της ενότητας της Εκκλησίας της Σερβίας και της πίστης του λαού, εκφράζοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι θα εργαστεί προς όφελος όλων των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται από καλή πίστη και καλή θέληση.

 

 

Το Μαυροβούνιο συγχαίρει τον νέο Πατριάρχη Σερβίας

Συγχαρητήρια επιστολή προς την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία απέστειλε ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ζντράβγκο Κριβοκάπιτς, «εκ μέρους της Κυβέρνησης και των πολιτών του Μαυροβουνίου».

«Να εμπνέεστε από την αγάπη του Θεού, να ακολουθείτε το παράδειγμα των ιερών και ευσεβών προκατόχων σας και να προσεύχεστε για ειρήνη στις ψυχές μας και σε ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Τον νέο Προκαθήμενο της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας συγχαίρει με μήνυμά του στο twitter και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Aleksa Bečić.

«Συγχαίρω Σέρβο Πατριάρχη, κ.κ. Πορφύριο, για την εκλογή του, με την πεποίθηση ότι θα είναι ένας άξιος διάδοχος των προκατόχων του και ότι ως πνευματικός ποιμένας θα οδηγήσει τους πιστούς μέσω της ειρήνης και της αγάπης «, έγραψε στο Twitter.

Ι.Ε.Θ.Π: Προσβλέπουμε σε γόνιμη συνεργασία με τον νέο Πατριάρχη

Συγχαρητήρια επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη κ. Πορφύριο απέστειλε το «Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού»

Η Επιστολή

Το «Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού» δια του Διοικητικού Συμβουλίου, των Τακτικών και Επιτίμων Μελών εκ πανεπιστημιακών καθηγητών, ερευνητών και επιλέκτων Μητροπολιτών της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκφράζει τα εγκάρδια και ειλικρινή συγχαρητήρια προς τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Σερβίας, Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριο.
Η Ορθόδοξη Θεολογία και ειδικότερα αυτή των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης σεμνύνεται ιδιαιτέρως διότι ο νέος Πατριάρχης Σερβίας είναι Διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α.
Το «Ι.Ε.Θ.Π.» συνδεόμενο ιδιαιτέρως με την Σερβία, την ακαδημαϊκή κοινότητα αυτής και την Εκκλησία της, είναι στην διάθεση του νέου Πατριάρχου για μία γόνιμη συνεργασία επιπέδου Θεολογίας και Εκκλησιαστικής Ιστορίας, ειδικότερα ως προς την σχέση των λαών μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ