Αρχική » Πορφύριος Σερβίας: Θέλω οι ορθόδοξοι να αναπνέουν ελεύθερα

Πορφύριος Σερβίας: Θέλω οι ορθόδοξοι να αναπνέουν ελεύθερα

από christina

«Πρώτα απ’ όλα, θέλω η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας αναπνέει ελεύθερα παντού και κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός να ζει μέσα στην αληθινή ελευθερία…Δεν είναι καθήκον της εκκλησίας να λύσει κοινωνικά, πολιτικά και ψυχολογικά προβλήματα. Ερχόμαστε στην εκκλησία για να αγγίξουμε το μόνο πράγμα που είναι σημαντικό, για να αγγίξουμε το Σταυρό του Χριστού. Αυτό είναι το βασικό καθήκον της εκκλησίας». Τη θέση αυτή διατύπωσε ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.Πορφύριος στο μηνυμά του προς τους πιστούς μετά την ενθρόνιση που έγινε στον ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις 11.30 το πρωί.

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε από πολύ νωρίς το πρωί στον ναό, προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή. Στον ναό βρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος Αλ. Βούτσις, η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Μετά την ενθρόνισή του ο νέος Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αφού ευχαρίστησε τους παρεβρισκόμενους πολιτικούς, αξιωματούχους, κληρικούς, και πιστούς τους ζήτησε να προσευχηθούν στον Θεό και να τον στηρίξουν στο έργο που έχει μπροστά του.
Ο ίδιος ζήτησε από τον Θεό να τον βοηθήσει «να κρατήσει τα καθήκοντά του στους αδύναμους ώμους του με αξιοπρέπεια και χαρά» προσθέτοντας ότι προτίθεται να ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του.

«Πρώτα απ’ όλα, θέλω η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας αναπνέει ελεύθερα παντού και κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός να ζει μέσα στην αληθινή ελευθερία»

 

«Δεν είναι καθήκον της εκκλησίας να λύσει κοινωνικά, πολιτικά και ψυχολογικά προβλήματα. Ερχόμαστε στην εκκλησία για να αγγίξουμε το μόνο πράγμα που είναι σημαντικό, για να αγγίξουμε το Σταυρό του Χριστού. Αυτό είναι το βασικό καθήκον της εκκλησίας» είπε ο Πατριάρχης κ. Πορφύριος, υπογραμμίζοντας ότι δυστυχώς σήμερα ζούμε σε μια εποχή που η ειρήνη και η ενότητα έχουν κλονιστεί.

«Είτε συμβαίνει πολύ μακριά από εμάς, είτε στην εκκλησιαστική μας πραγματικότητα, καλούμαστε όλοι να επιδείξουμε ειρήνη και ενότητα. Η αποστολή της Εκκλησίας είναι να οικοδομήσουμε την ειρήνη. Αν έχουμε ειρήνη μέσα μας  θα την έχουμε με όλους τους ανθρώπους και με τη φύση (…) Σκοπεύω να προχωρήσω έτσι» τόνισε.

Ο νέος Πατριάρχης είπε επίσης ότι οι σκέψεις και οι προσευχές του βρίσκονται κοντά στους πιστούς στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, στο Μαυροβούνιο και σε όλο τον κόσμο.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι τα δεινά μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, την πνευματική μας Ιερουσαλήμ. Όπως είχε πει ο μακαριστός Πατριάρχης Ειρηναίος  το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι απλώς ένας μύθος για εμάς, αλλά μια διαθήκη. Για εμάς, το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα νήμα και ένας ομφάλιος λώρος που μας συνδέει με το λίκνο και την ταυτότητά μας» τόνισε μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ