Αρχική » Η μοναχή Χαριτίνη νέα Ηγουμένη της Μονής Ρουσάνου στα Μετέωρα

Η μοναχή Χαριτίνη νέα Ηγουμένη της Μονής Ρουσάνου στα Μετέωρα

από christina

Η μοναχή Χαριτίνη εξελέγη Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ρουσάνου Μετεώρων μετά από ψηφοφορία των Αδελφών της Ιεράς Μονής .Η νεοεκλεγείσα Γερόντισσα Χαριτίνη, κατά κόσμον Βασιλική Καρανάσιου, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1978. Μεγάλωσε στα Τρίκαλα και από μικρό παιδί γαλουχήθηκε στην πίστη από τους ευσεβείς της γονείς και τα κατηχητικά σχολεία της αδελφότητος ο ΣΩΤΗΡ. Στα μαθητικά της χρόνια πνευματικός της υπήρξε ο ενάρετος ιερομόναχος π. Διονύσιος Χουρμουζιάδης.

Μετέπειτα την πνευματική της καθοδήγηση ανέλαβε ο έμπειρος Γέροντας Ισίδωρος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ, ο οποίος υπήρξε και πνευματικός της οικογενείας της αλλά και της Ιεράς Μονής Ρουσάνου.

Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Είναι καλλίφωνη και έχει πτυχίο βυζαντινής μουσικής.

Προσήλθε στην Ιερά Μονή Ρουσάνου ως δόκιμη το 2002 σε ηλικία 25 ετών. Χειροθετήθηκε ρασοφόρα μοναχή το 2005 και Μεγαλόσχημη το 2018.

Η Γερόντισσα Χαριτίνη διακρίνεται για την απλότητα, την ταπείνωση και την καλοσύνη της. Ευχόμαστε να πορευθεί στα ίχνη της Μακαριστής Γερόντισσας Φιλοθέης, την οποία υπεραγαπούσε.

Η Μονή Ρουσάνου είναι χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται στα Μετέωρα. Είναι ένα από τα έξι που συνεχίζουν να είναι ενεργά στα Μετέωρα, τα οποία από το 1988 συμπεριλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Δεν είναι γνωστό γιατί ονομάστηκε Ρουσάνου, με πιθανότερη θεωρία να πήρε το όνομά της από τον πρώτο οικιστή του βράχου ή τον κτήτορα του πρώτου ναού. Ο βράχος ήταν γνωστός ως βράχος του Ρουσάνου ήδη από τις αρχές του 16ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν οι κτήτορες Ιωάσαφ και Μάξιμος, οι οποίοι έχτισαν ξανά την τότε ερειπωμένη μονή. Το 1545 ανακατασκεύασαν το καθολικό, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και τιμά και την Αγία Βαρβάρα. Η μονή παρήκμασε τον 19ο αιώνα και έγινε ερημητήριο της μονής Βαρλαάμ. Αναστηλώθηκε τη δεκαετία του 1980 και σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.
Η μονή καταλαμβάνει όλο το πλάτωμα στην κορυφή του βράχου όπου βρίσκεται. Είναι τριώροφη, με το καθολικό, το αρχονταρίκι και κελιά στο ισόγειο, και κελιά και βοηθητικούς χώρους στους άλλους ορόφους. Το καθολικό είναι σταυροειδής αγιορείτικου τύπου ναός με λιτή (νάρθηκας με τρούλο) αγιογραφημένος το 1560. Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται με σκάλα και δύο γέφυρες, οι οποίες κατασκευάστηκαν το 1930 στη θέση παλαιότερης ξύλινης γέφυρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ