Της Μαρίας Μπραουδάκη

 

Αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι είναι φέτος η κίνηση στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα μας. Ως ο πλέον δημοφιλής προσκηνυματικός προορισμός, κερδίζοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αναδεικνύεται το Άγιο Όρος, παρότι δέχεται μόνον ανδρικό πληθυσμό. Δεξαμενή άντλησης επισκεπτών αποτελούν η Ρωσία και οι Ορθόδοξες βαλκανικές χώρες, ενώ στην κορυφή των προσκυνηματικών προτιμήσεων βρίσκονται τα Μετέωρα, η Τήνος, η Αίγινα, η Πάτμος και η Μυτιλήνη, όπως, επίσης, και τα προσκυνήματα της Κρήτης.

Τονίζοντας ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι δωδεκάμηνος και έχει μέλλον, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων), Λύσανδρος Τσιλίδης, καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ενώσεις των ξενοδόχων να συνδράμουν ακόμα περισσότερο την αξιοποίηση αυτού του είδους του τουρισμού. «Θα πρέπει οι περιοχές που γειτνιάζουν με εκκλησιάσματα, οι τοπικοί φορείς και οι ξενοδόχοι να προσφέρουν ειδικές τιμές σε ειδικές ημερομηνίες, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η επισκεψιμότητα και μεμονωμένα ανά περιοχές», τονίζει, αναφερόμενος στα επιπλέον βήματα που κρίνει ότι χρειάζονται για την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού. Ενώ υποστηρίζει ότι ο σύνδεσμος έχει πολύ καλή συνεργασία με τις ξενοδοχειακές ενώσεις, από τις οποίες υπάρχει «μεγάλη ανταπόκριση και μεγάλη θέρμη». Επισημαίνει, επίσης, ότι, επειδή «δεν είναι νέα η επιθυμία του θρησκευόμενου κόσμου να επισκέπτεται θρησκευτικούς χώρους και ναούς» και, κυρίως, «επειδή είναι διαχρονική», οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τουριστικό τομέα «οφείλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να εξελίσσουν τις παροχές του». Ο κ. Τσιλίδης τονίζει πως ο θρησκευτικός τουρισμός είναι από τους ισχυρότερους στο είδος του (θεματικός), ενώ η επισκεψιμότητα στον τομέα του είναι ήδη μεγάλη και έχει ακόμα μεγαλύτερες δεξαμενές.

 

Αναπτυσσόμενα τα Μετέωρα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΗΑΤΤΑ, το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα, η Τήνος, η Αίγινα, η Πάτμος και η Μυτιλήνη είναι από τους πλέον δημοφιλείς προσκηνυματικούς προορισμούς στη χώρα μας. Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για την Εκκλησία της Κρήτης. Ιδιαίτερα στο Άγιο Όρος οι επισκέπτες είναι από όλες τις χώρες του κόσμου (Αγγλία, Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία κ.α.), ενώ για τους υπόλοιπους θρησκευτικούς προορισμούς εντονότατο ενδιαφέρον καταγράφεται και από τις Ορθόδοξες βαλκανικές χώρες (Σερβία, Ρουμανία). Κατ' εκτίμηση και με δεδομένο ότι το Άγιο Όρος επιτρέπει την επίσκεψη μόνο του ανδρικού πληθυσμού, τα Μετέωρα, όπου υπάρχουν και γυναικείες μονές, θα μπορούσαν να αναδειχθούν και να ενισχυθούν έτι περαιτέρω στις προσκηνυματικές επισκέψεις. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες προσκυνητές εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον και δηλώνουν μεγάλη συμμετοχή σε όλους αυτούς του προσκηνυματικούς προορισμούς.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία του Αποστόλου Παύλου

Είναι καταγεγραμμένο, πλέον, ότι ένας μεγάλος αριθμός ξένων επισκεπτών ακολουθεί... πιστά έναν συγκεκριμένο θρησκευτικό προορισμό στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, δηλαδή στα κομβικά σημεία-περάσματα του Αποστόλου για τη διδασκαλία του Χριστιανισμού. Σε αυτή την περίπτωση, γίνονται ειδικές οργανωμένες εκδρομές, με επισκέπτες κυρίως από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Νότιο Αφρική. Εντονότατο ενδιαφέρον εκδηλώνεται πλέον και από τη Ρωσία, αλλά και από τον Ορθόδοξο κόσμο των Βαλκανίων, και γενικά από ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμένη Ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία. Σε αυτήν τη διαδικασία οι εκδρομές γίνονται και με κρουαζερόπολοια ναυλωμένα για μεγάλες αποστολές, αεροπορικά και, όπου προσφέρεται οδικά, με τουριστικά λεωφορεία. Στις επισκέψεις με τουριστικά λεωφορεία έχει καταγραφεί μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, ο σύνδεσμος επισημαίνει ότι «οι προσκηνυματικές εκδρομές πραγματοποιούνται με αξιοπιστία και σοβαρότητα, μιας και συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, οι οποίοι βοηθούν πολύ στην υλοποίηση των προγραμμάτων και στην επιλογή των κειμένων, ούτως ώστε οι επισκέπτες θρησκευόμενοι να δέχονται τη σωστή πληροφόρηση.

 

Προβολή δωδεκάμηνης εμβέλειας με νέες δράσεις

Εν τω μεταξύ, «ενέσεις» προβολής του θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα μας, με στόχο να συντηρηθεί ο συγκεκριμένος τομέας, δώδεκα μήνες, σε λιγότερο επισκέψιμους προορισμούς, ετοιμάζουν ο ΗΑΤΤΑ σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο. Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει ήδη υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, καταρτίζεται πρόγραμμα ανάδειξης τουριστικά των μονών-ναών και των μονοπατιών διδασκαλίας, το οποίο θα αναδειχθεί και αυτόνομα. Εξάλλου, με τη βοήθεια της Ιεράς Συνόδου, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια εξειδίκευσης των τουριστικών γραφείων, ώστε να προκύψει η χάραξη των νέων πρακτικών. Προωθείται ήδη η πρόταση για τη φιλοξενία παιδικών χορωδιών από Ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες κατά τη διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών μας γιορτών. Επ[ίσ, ετοιμάζεται και ημερολόγιο με θρησκευτικούς προορισμούς για κάθε μήνα του έτους.