Αρχική » Ιθαγένεια με ερωτήσεις για το Άγιο Όρος , τον Πόντο και τους Πυξ -Λαξ

Ιθαγένεια με ερωτήσεις για το Άγιο Όρος , τον Πόντο και τους Πυξ -Λαξ

από christina

   

Aλλάζει ο τρόπος  απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας.Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών οι  ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Γνώσεων Πολιτογράφησης  μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων ακολουθώντας τις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις: https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr και ypes.gr/g-g-ithageneias/arxiki-selida/trapeza-thematon-pegp.

Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε θέματα τα οποία αντλούνται από μία τράπεζα στην οποία  θα υπάρχουν 300 ενότητες ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών και πολιτισμού. Παράλληλα, περιλαμβάνονται 100 κείμενα με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου, 100 κείμενα με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση προφορικού λόγου και 50 θέματα για την παραγωγή προφορικού λόγου της ελληνικής γλώσσας.

Επισημαίνεται ότι η Επιστημονική Επιτροπή  θα αντλεί τα θέματα της κάθε εξεταστικής περιόδου μέσα από την προκαθορισμένη ύλη που περιλαμβάνεται στην Τράπεζα Θεμάτων, όπως ορίζεται παραπάνω. Σύμφωνα με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής των εξετάσεων για Π.Ε.Γ.Π. ο πρώτος πανελλήνιος διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαΐου 2021, ενώ αναμένεται στο προσεχές διάστημα να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.

Στην τράπεζα , όπως αναφέρει το πρακτορείο Ορθοδοξία, περιλαμβάνονται θέματα που αναφέρονται στο  καθεστώς του Αγίου Όρους, οι μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας, τα έθιμα, αλλά και τα βασικά γνωρίσματα ενός ναού, η αρχαία ελληνική ιστορία, οι Μακεδόνες, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Ποντιακός Ελληνισμός και η Άλωση της Πόλης είναι μερικές μόνο από τις γνώσεις που θα πρέπει να έχουν οι αλλογενείς αλλοδαποί προκειμένου να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια.

Αυτό προκύπτει από την Τράπεζα Θεμάτων που εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, για τις εξετάσεις απόκτησης του Πιστοποιητικού Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.) που αποτελεί, πλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για την κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας από αλλογενείς αλλοδαπούς.
Για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), κάθε υποψήφιος θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία σε εξέταση ελληνικής γλώσσας (επιπέδου ανάλογου του Β1) στην κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και γραπτού λόγου. Επίσης θα πρέπει να ανταποκριθεί σε εξέταση γνώσεων στις εξής θεματικές ενότητες: Γεωγραφία, Ιστορία, Πολιτισμός και Πολιτικοί Θεσμοί της Ελλάδας.

Στην πρώτη κατηγορία αυτή της ιστορίας, υπάρχουν ερωτήσεις για κάθε ιστορική περίοδο από την αρχαιότητα, ενώ ιδιαίτερες αναφορές γίνονται στη βυζαντινή αυτοκρατορία, στη Μεγάλη Ιδέα, στη μικρασιατική καταστροφή αλλά και στον ποντιακό ελληνισμό.
Για παράδειγμα οι εξεταζόμενοι καλούνται απαντήσουν σε ερωτήματα πολλαπλών επιλογών για το «τι ήταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία», τι «ονομάστηκε Μεγάλη Ιδέα» και ποιοι συγκρούστηκαν κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.
Υπάρχουν θέματα για την Τραπεζούντα και την «συνείδηση του Ποντιακού Ελληνισμού«, αλλά και τους φόρους που αναγκάζονταν «να πληρώνουν οι Χριστιανοί επί Τουρκοκρατίας»

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει μεταξύ άλλων να γνωρίζουν πότε έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς και πόσοι Χριστιανοί αναγκάστηκαν να φύγουν από τις αλύτρωτες πατρίδες  με την ανταλλαγή πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης, πόσοι Έλληνες που ζούσαν στον Πόντο θανατώθηκαν από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς στο διάστημα 1913-1923

Στην κατηγορία των πολιτικών θεσμών, εκτός από βασικά άρθρα του συντάγματος αναφορικά με το πολιτικό σύστημα της χώρας, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι ισχύει αναφορικά με την θρησκεία στην Ελλάδα, αλλά και πως προσφωνούμε έναν Δήμαρχο, τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Εξετάζονται επίσης, στις γνώσεις τους αναφορικά με την τέλεση του θρησκευτικού γάμου, την αναδοχή και την υιοθεσία.
Αρκετές είναι επίσης οι ερωτήσεις που αφορούν στο Άγιον Όρος

Για παράδειγμα:

Σημειώστε ποιες από τις παρακάτω διατυπώσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι Λανθασμένες (Λ).
α) Το Άγιο Όρος είναι αυτοδιοικούμενο και δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία του
Ελληνικού κράτους.
β) Όλοι όσοι μονάζουν στο Άγιο Όρος αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια μόλις
προσληφθούν ως δόκιμοι ή μοναχοί.
γ) Η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στο Άγιο Όρος ανήκει στο Ελληνικό
κράτος.
δ) Το Άγιο Όρος τοποθετείται γεωγραφικά στο νότιο τμήμα της χώρα

Θα πρέπει να αναγνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός βυζαντινού ναού και να αναγνωρίζουν το Σωστό ή Λάθος στις παρακάτω ερωτήσεις:
α. Το κάστρο του Μυστρά είναι κλασικής περιόδου
β. Στον βυζαντινό ναό, οι εικόνες τοποθετούνταν στο τέμπλο
γ. Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ανήκει στον αρχιτεκτονικό
τύπο: «Βασιλική με τρούλλο»
δ. Στο Άγιον Όρος σώζονται βυζαντινά παλάτια

Καλούνται να ξεχωρίζουν τι είναι Κωδωνοστάσιο (Καμπαναριό), το Παρεκκλήσιο και το Ιερό Βήμα και να αναγνωρίζουν από φωτογραφίες τον Μυστρά, το Άγιον Όρος, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο και τα Μετέωρα.

Απαντούν σε ερωτήσεις αναφορικά με τον Επιτάφιο, την Ανάσταση, τη Βασιλόπιττα, τη Φανουρόπιτα και το Χριστόψωμο.

Πρέπει επίσης να γνωρίζουν για το άγιο φως, την Κυριακή του Πάσχα και τα Θεοφάνεια, τα 4οήμερα μνημόσυνα τα κόλλυβα και τον αγιασμό στα σχολεία.

Αρκετά θέματα υπάρχουν επίσης για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τα κόμματα που απαρτίζουν το κοινοβούλιο, αλλά και ερωτήσεις για τον ελληνικό κινηματογράφο, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τους Πυξ Λαξ και τη Eurovision.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ