Αρχική » Αγιορείτικες συνταγές για την Σαρακοστή

Αγιορείτικες συνταγές για την Σαρακοστή

από christina

 

Την Πέμπτη 4 Mαρτίου η εφημερίδα   Κιβωτός της Ορθοδοξίας σας προσφέρει  για πρώτη φορά το βιβλίο

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Περιλαμβάνει συνταγές για νηστίσιμα φαγητά, γλυκά και λικέρ.

Στην Αθωνική Πολιτεία, σε αυτό το κέντρο του ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού, η είσοδος στις γυναίκες ήταν εξαρχής  και παραμένει μέχρι σήμερα, απαγορευμένη. Όλες οι πληροφορίες που έχουμε λοιπόν, για τη γαστρονομική της παράδοση,  έρχονται από άνδρες ταξιδιώτες, επισκέπτες των μονών ή

από τους ίδιους τους μοναχούς μάγειρες. Εκείνο που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι στο Άγιον Όρος δοξάζεταικαθημερινά η κουζίνα της απλότητας, των εποχικών υλικών, της ευφάνταστης μαγειρικής τους, της αγάπης που πρέπει να μπαίνει σε όλες τις μαγεριές, ως υλικό πιο απαραίτητο και από το αλάτι.

Εκεί, λοιπόν, που το ταπεινό γίνεται μεγαλειώδες, η πρώτη ύλη παίζει τoν πρωταγωνιστικό ρόλο. Με ελαιόλαδο ή ταχίνι τις ημέρες της αλάδωτης νηστείας, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα θαλασσινά και τα ψάρια μεταμορφώνονται σε πιάταγευστικά, θρεπτικά, πρωτότυπα, με βαθιά νοστιμιά.

 Φυσικά από το σιτηρέσιο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα γλυκίσματα, που αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, με υλικά εύκολα και καθημερινά, φτιαγμένα και αυτά από τους μοναχούς του Άγιου Όρους.

 

Με την εφημερίδα

 

 

                                                                          Μόνο με 4,25 ευρώ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ