Αρχική » Κιέβου προς Βαρθολομαίο: Τα μοχθηρά σχέδια των εχθρών σας δεν πέρασαν

Κιέβου προς Βαρθολομαίο: Τα μοχθηρά σχέδια των εχθρών σας δεν πέρασαν

από christina

 

Με ένα θερμό μήνυμα που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος συνεχάρη, εκ μέρους του Κλήρου και του Λαού της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με αφορμή τα 81α γενέθλια του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες μόλις ώρες από τη δημοσίευσή του, το μήνυμα του Μακαριωτάτου έλαβε χιλιάδες θετικές αντιδράσεις, κοινοποιήσεις και σχόλια από τους Ουκρανούς Ορθοδόξους, οι οποίοι, με τον τρόπο αυτό, εξέφρασαν την απέραντη υιϊκή ευγνωμοσύνη τους προς τον Πρώτο της Ορθοδοξίας και Προκαθήμενο της Μητέρας τους Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο οποίος -με πνευματικό σθένος, αυταπάρνηση και προσήλωση στους Ιερούς Κανόνες και την Καθηγιασμένη Πράξη και Τάξη της Εκκλησίας, μη πτοούμενος από τις απειλές, τα φόβητρα και τα θέλγητρα των εχθρών της αληθείας- ελευθέρωσε τον Ουκρανικό Λαό από σκληρή πνευματική δουλεία αιώνων, αποκαθιστώντας την κανονικότητα και το δίκαιο στην πολύπαθη Εκκλησία της Ουκρανίας. 

Παρατίθεται σε ελληνική μετάφραση το μήνυμα του Μακαριωτάτου:

 

«Συγχαίρουμε θερμά την Α.Θ.Π., τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ για τα 81α γενέθλιά του!

Εκ μέρους του πληρώματος των πιστών, των κληρικών και της ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, και εμού προσωπικώς, εκφράζω, με την ευκαιρία αυτή, το σεβασμό, τη χριστιανική αγάπη και την ειλικρινή ευγνωμοσύνη όλων προς τον Παναγιώτατο για όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα για την ανακήρυξη και γενική αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Είναι δύσκολο να αποτιμηθεί η ιστορική βαρύτητα και εξαιρετική σπουδαιότητα του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Τοπικής μας Εκκλησίας τόσο για τον Ουκρανικό Λαό όσο και για το πλήρωμα της Ορθοδοξίας. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Αγία και Ιερά Σύνοδος της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας εξάλειψαν αρχαίες αδικίες και έλαβαν σοφές αποφάσεις, οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για την υπέρβαση μεγάλων διαιρέσεων και αντιθέσεων και για την καθιέρωση μιας κανονικής τάξης μεταξύ των Ορθοδόξων στην Ουκρανία.

Αφού παραχωρήσατε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας, ηγαπημένε εν Χριστώ Παναγιώτατε Δέσποτα, δεν εγκαταλείψατε την αρχαία και αποστολική, αν και νεώτερη στα Δίπτυχα, Τοπική Εκκλησία μας, αλλά συνεχίσατε θυσιαστικά να υπηρετείτε την ανάπτυξή της και την αναγνώρισή της από τις λοιπές Αδελφές Εκκλησίες. Για το λόγο αυτό, αναγκαστήκατε να υποστείτε πολλές άδικες και αβάσιμες κατηγορίες, ακόμη και πικρόχολες λεκτικές επιθέσεις, από εκείνους που θα ήθελαν να συνεχίσουν να στηρίζονται, ως προς τις υποθέσεις της Εκκλησίας, στις δυνάμεις του κόσμου τούτου παρά στην αλήθεια και στην αγάπη. Ωστόσο, οι πολυάριθμοι προκάτοχοί σας, συμπεριλαμβανομένων αγίων και μαρτύρων, όχι μόνο σας εμπνέουν με το παράδειγμά τους, αλλά και αδιαλείπτως πρεσβεύουν ενώπιον του Θρόνου του Παντοδυνάμου Θεού για την Παναγιότητά σας και για την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη. Και σε αυτές τις πρεσβείες προστίθενται οι προσευχές για εσάς εκατομμυρίων Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο. Τα μοχθηρά και άδικα σχέδια των εχθρών σας δεν πέτυχαν και δεν θα επιτύχουν ποτέ.

Φέτος, η Ουκρανία θα εορτάσει την 30ή Επέτειο της αποκατάστασης της Ανεξαρτησίας της. Και εμείς, το πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, καθώς και πολλοί άνθρωποι καλής θελήσεως στην κοινωνία μας, αναμένουμε, Παναγιώτατε, ότι, ανταποκρινόμενος στις προσκλήσεις της Εκκλησίας και της Πολιτείας που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα μπορέσετε να έλθετε στο Κίεβο για να μοιραστείτε τη χαρά μας με την προσευχή και την κοινωνία των προσώπων μας. Είθε ο Κύριος να ευλογήσει αυτό το καλό έργο!

Με την ευκαιρία των γενεθλίων σας, και προσευχόμενοι ενθέρμως για εσάς, σας ευχόμαστε καλή υγεία, μακροημέρευση, πολλά ευλογημένα έτη διακονίας και προσφοράς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και σε ολόκληρη την Ορθοδοξία και επιτυχία σε όλα τα αγαθά σας έργα.

Είθε ο Τριαδικός Θεός, ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, τον Οποίο έχετε υπηρετήσει πιστά εκ νεότητός σας, να σας παράσχει εκατονταπλασίονα και γενναιόδωρα τα πάντα προς το αγαθό!

Έτη πολλά, Παναγιώτατε!»

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ