Οι περισσότεροι από τους Ορθοδόξους στην Ουκρανία είναι ποίμνιο του UOC, και το Φανάρι παραχώρησε τον Τόμο στην OCU, έτσι δεν μπορεί επίσης να είναι ποίμνιό του, αναφέρει το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

“Από πού μπορεί να προέρχεται το ποίμνιο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, όταν η πλειοψηφία των Ορθόδοξων πιστών σε αυτή τη χώρα είναι το ποίμνιο του κανονικού UOC, και το σχισματικό OCU είναι ανεξάρτητο από την κεφαλή του Φαναρίου, αφού του έδωσε έναν Τόμο αυτοκεφαλίας”... Αυτό είπε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στον αέρα του προγράμματος «Εκκλησία και Ειρήνη», σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι σίγουρα θα έρθει στην Ουκρανία

«Δεν είναι ξεκάθαρο τι είδους ποίμνιο έχει ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία. Η πλειονότητα των Ουκρανών Ορθόδοξων πιστών ανήκουν στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία δεν είναι σε επαφή μαζί του τώρα. Και μερικοί από τους ανθρώπους ανήκουν στη σχισματική δομή, στην οποία έδωσε τη λεγόμενη αυτοκεφαλία. Αν πρόκειται για «αυτοκέφαλη εκκλησία» από την άποψη του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, τότε τι είδους ποίμνιό του υπάρχει;» είπε ο Ιεράρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Υπενθύμισε ότι οι ενέργειες Βαρθολομαίου, τις οποίες ανακοίνωσε ως υπέρβαση του σχίσματος, δεν έφεραν στον Ουκρανικό λαό ούτε ειρήνη ούτε ενότητα. Αντίθετα, οι σχισματικοί, λέει, άρχισαν να επιτίθενται στους ναούς της κανονικής Εκκλησίας, εκδιώχθηκαν ιερείς και ενορίτες από τους ναούς. Ορισμένες κοινότητες που έχουν χάσει τις εκκλησίες τους λόγω της επιδρομής των σχισματικών αναγκάζονται να προσευχηθούν στο δρόμο με τον χειμερινό παγετό.

«Νομίζω ότι αν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έρθει στην Ουκρανία, θα ήταν καλό να πάει σε τέτοια μέρη και να δει σε τι οδήγησαν οι ενέργειές του», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.