Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία σε  ο,τι έχει να κάνει με την προστασία των μνημείων και την ελευθερία  της θρησκευτικής έκφρασης.Την τρίτη ο Ερντογάν συναντήθηκε και με τον κ.Βαρθολομαίο για τα βακούφια και την προστασία της έκφρασης , ενώ συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θρησκευτικών  μειονοτήτων  στην Τουρκία έχει από την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, Πρέσβης Νικολάους Μάγιερ Λάντρουτ.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει συναντήσεις στη θεολογική σχολή στη Χάλκη αλλά και το  σήμερα επισκέπτεται τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. Αναφορικά με το Οργανοτροφείο της Πριγκήπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη του ιστορικού πενταόροφου ξύλινου κτιρίου που από το 1964 ζει μέσα στη σιωπή.
Επίσης, έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως απειλούμενο μνημείο ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς από την Europa Nostra. Η Europa Nostra είναι ένας πανευρωπαϊκός οργανισμός για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία εκπροσωπεί οργανώσεις πολιτών που εργάζονται για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιά της Ευρώπης και έχει συμβουλευτική θέση στην UNESCO