Ο κορωνοϊός χτύπησε πάλι στη Σερβία!Μία από τις σημαντικότερες μορφές της ορθοδοξίας ο επίσκοπος ΕρζεγοβίνηςΑθανάσιος  εκοιμήθη λόγω κορωνοϊού.Η είδηση του θανάτου προκάλεσε συγκίνηση σε όλη την ορθόδοξη κοινότητα καθώς ο μακαριστός Αθανάσιος ήταν από τους κορυφαίους της πατρολογίας και ένας εκ των σημαντικότερων μεταφραστών των δευτεροκανονικών βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο Αθανάσιος (κατά κόσμον Ζόραν Γιέφτιτς, Zoran Jevtić, σερβικά κυριλλικά: Зоран Јевтић‎,8 Ιανουαρίου του 1938- 4 Μαρτίου 2021) ήταν Σέρβος Ορθόδοξος κληρικός, εφησυχάζων επίσκοπος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ο οποίος υπηρέτησε ως επίσκοπος Βανάτου από το 1991 μέχρι το 1992 και ως επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης από το 1992 έως το 1999.

Ο Αθανάσιος διετέλεσε επί μακρόν καθηγητής και πρύτανης της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Ήταν κορυφαίος ειδικός της Πατρολογίας και είχε γράψει μια σειρά βιβλίων για το θέμα.  Μαζί με τον μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο, ο Αθανάσιος μετέφρασε τα Δευτεροκανονικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης στα σερβικά.

Ο Αθανάσιος Γέφτιτς μια μεγάλη προσωπικότητα της Ορθοδοξίας με κύρος στον ορθόδοξο κόσμο, ήταν αγαπητός και σεβαστός όχι μόνο στην Σερβία αλλά σε όλες τις ορθόδοξες χώρες.

Γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Μπρντάριτσα κοντά στην πόλη Σάμπατς της τότε Γιουγκοσλαβίας. Γράφτηκε στη Σχολή Θεολογίας το 1958 και χρίστηκε μοναχός τον Δεκέμβριο του 1960. Αποφοίτησε από τη Σχολή Θεολογίας το 1963 και το 1964 εισήχθη στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Εκεί εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Δογματική Θεολογία. Το φθινόπωρο του 1968, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου αρχικά συνέχισε τις θεολογικές σπουδές στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου, ενώ μετά την πάροδο ενός μόλις έτους έγινε καθηγητής στο Ινστιτούτο. Τα επόμενα τρία χρόνια δίδαξε «Εισαγωγή στη Θεολογία» και «Ασκητική Πατρολογία» και «Ιστορία της Εκκλησίας της Βυζαντινής περιόδου». Επέστρεψε από το Παρίσι το 1972 και από τότε δίδαξε στην Θεολογική Σχολή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι «Ιστορία της Χριστιανικής Εκκλησίας», «Ιστορία της Σερβικής Εκκλησίας». Το έτος 1987 εκλέχθηκε στην έδρα της Πατρολογίας. Εξελέγη ως κοσμήτορας της Σχολής Θεολογίας κατά τις περιόδους 1980-1981 και 1990-1991. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην σχολή δημοσίευσε περίπου περί τις εκατό επιστημονικές εργασίες.Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 7 Ιουλίου 1991, ανήμερα των γενεθλίων του Ιωάννη του Προδρόμου (με το Ιουλιανό ημερολόγιο) από τον τότε Πατριάρχη Σερβίας Παύλο και άλλους Μητροπολίτες.

Ο Αθανάσιος υπηρέτησε επίσης τοποτηρητής της επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης το 2010 μετά την παραίτηση του Επισκόπου Αρτεμίου από τη θέση του λόγω φερόμενης υπεξαίρεσης χρημάτων.

Τον Φεβρουάριο του 2021 διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και νόσησε από COVID-19. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Επισκοπής Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε κατά την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Απεβίωσε στις 4 Μαρτίου 2021, συνέπεια της ασθένειάς του.