Νομικές προεκτάσεις φαίνεται πως θα έχει η απόλυση δύο εργαζομένων του γηροκομείου της μητρόπολης Ηλείας μετά την άρνησή τους να εμβολιασθούν κατά της Covid-19, κατέχοντας μάλιστα την θλιβερή πρωτιά απόλυσης εργαζομένου στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο αιτιολογικό.

“Ανεξαρτήτως της αναγκαιότητας, κυρίως ηθικής, οι εργαζόμενοι, που παρέχουν υπηρεσία έναντι ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, ασθενείς κ.τ.λ.) να εμβολιάζονται και να συμμετέχουν θετικά στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμού για τη νόσο Covid-19, η διενέργεια του σχετικού εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωτική νομοθετικά”, ξεκαθαρίζει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, που έχει αναλάβει την υπόθεση ενός εκ των δύο απολυθέντων.

“Εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού κατά της μετάδοσης του COVID-19”, τονίζει ο κ. Καρούζος, “δεν μπορεί η άρνηση του εργαζόμενου, οποιασδήποτε ειδικότητας και κατηγορίας να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του και μάλιστα, κατόπιν εκδικητικής, προειδοποιητικής, εξαναγκαστικής λήψης άδειας αναψυχής, χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου”.

“Ο εργαζόμενος που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα αρνείται τον εμβολιασμό, π.χ. επειδή ανήκει σε μία ευπαθή ομάδα, ή για δικούς ψυχολογικούς ή συνειδησιακούς λόγους, δεν μπορεί να τιμωρείται από τον εργοδότη του με την εσχάτη του μέτρων, δηλαδή την απόλυση”, προσθέτει ο εργατολόγος.

Ο κ. Καρούζος προειδοποιεί πως “αν με αυτό τον τρόπο ξεκινήσει η πρακτική των εργοδοτών, προφανώς θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις εργασιακής ζούγκλας”, την ώρα που σημειώνει πως η μητρόπολη ως εργοδότης θα μπορούσε να διαχειριστεί διαφορετικά την άρνηση του εργαζομένου, επί παραδείγματι τοποθετώντας τον σε θέση εργασίας όπου δεν θα είχε άμεση επαφή με το κοινό.

“Λυπάμαι, για την εργοδοτική αυτή πρακτική, η οποία άμεσα θα πρέπει να καταδικασθεί”, καταλήγει ο κ. Καρούζος, “όταν μάλιστα, δεν προκλήθηκε οποιαδήποτε δυσλειτουργία στο Άσυλο και στους πολίτες, που το τελευταίο φιλοξενεί”.