Στη Ρωσία, που θέλει να θεωρείται το «παγκόσμιο κέντρο της Ορθοδοξίας», μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια διπλασιάστηκαν οι άθεοι!

Αυτό μαρτυρείται από τα αποτελέσματα πανρωσικής έρευνας που διεξήχθη από το Κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Δημόσιας Γνώμης της Ρωσίας (Всероссийский центр изучения общественного мнения – ВЦИОМ) και δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, από το 2017 έως το 2021, ο αριθμός των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας που δηλώνουν Ορθόδοξοι μειώθηκε από 75% σε 66%. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των άθεων διπλασιάστηκε από 7% σε 14% κατά την ίδια περίοδο.

Θα υπενθυμίσουμε ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, υπό τις εντολές του σταλινικού καθεστώτος, θέλησε να αυτοπροβληθεί ως το «κέντρο της Ορθοδοξίας». Ο Στάλιν προσπάθησε ακόμη και να διοργανώσει μια Πανορθόδοξη Σύνοδο, με στόχο να υφαρπάξει τα πρωτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά οι περισσότεροι Προκαθήμενοι των τοπικών Εκκλησιών αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και το όλο εγχείρημα απέτυχε.

Ένας τόσο μεγάλος αριθμός αθεϊστών μεταξύ του πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας ακυρώνει όλους τους αξιοθρήνητους ισχυρισμούς των Μοσχοβιτών για την δήθεν πνευματικότητα των ανθρώπων της Ρωσίας και ακόμη περισσότερο για την επίκληση του δικαιώματος να έχουν τα πρωτεία στην Ορθοδοξία.

Παρεμπιπτόντως, η Ρωσική Εκκλησία έχει χειροτονήσει περισσότερους από 200 επισκόπους μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, αλλά αυτό προφανώς δεν βοήθησε στην αύξηση του ποιμνίου της.