Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα παρασημοφόρησε με το μετάλλιο «Τιμή του Έθνους» το Διαθρησκειακό Συμβούλιο της Αλβανίας για το έργο που επιτελεί για να διατηρηθεί η αρμονία στην Αλβανία. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, ο οποίος το παρέλαβε για λογαριασμό του Συμβουλίου.

Ο κ. Μέτα τόνισε «Ο ρόλος του Συμβουλίου είναι ακόμα πιο σημαντικός και αναντικατάστατος αυτή την εποχή όπου η χώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται τη συνεισφορά και την αποφασιστικότητα όλων, και κυρίως των νέων, να μη φύγουν αλλά να αναζητήσουν  το μέλλον στη χώρα με αρμονία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος σημείωσε εκ μέρους του Συμβουλίου ότι δεν δραστηριοποιείται μόνο στην Αλβανία αλλά σε διεθνές επίπεδο και σημείωσε μεταξύ άλλων «Αυτό το μέρος (η Αλβανία) είναι στο προσκήνιο της θρησκευτικής συνύπαρξης. Για πρώτη φορά χρησιμοποιούμε τη λέξη ‘αρμονία’ περισσότερες φορές από την ‘ανοχή’. Η λέξη αρμονία είναι πολύ πιο όμορφη από την ανοχή, όλοι διατηρούμε τα χαρακτηριστικά και την ταυτότητά μας αλλά δημιουργούμε κάτι πολύ όμορφο, ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο».