Την εξεύρεση λύσης στο φλέγον ζήτημα του προγράμματος συνταξιοδότησης των κληρικών και του λαϊκού προσωπικού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το οποίο αντιμετώπιζε έλλειμμα ύψους 65 εκατ. δολαρίων, αναγγέλλουν με ανακοινωθέν τους η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η Αρχιεπισκοπική Επιτροπή Παροχών.

Όπως όλα δείχνουν, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κερδίζει σε λιγότερο από δύο χρόνια από την ανάδειξή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής, το δεύτερο στοίχημά του μετά τη διατήρηση αλώβητης της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής ταυτότητας του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, στη Βοστώνη, με την επαναβεβαίωση από την Επιτροπή για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις πολιτείες της Νέας Αγγλίας της πλήρους ακαδημαϊκής αναγνώρισης των δύο ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, η λύση για τη μελλοντική χρηματοδότηση του προγράμματος συνταξιοδότησης, η οποία προτάθηκε από την κορυφαία εταιρεία συμβούλων σε επενδυτικά και ασφαλιστικά θέματα, Μέρσερ, αποτελεί υλοποίηση της απόφασης της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης του Σεπτεμβρίου 2020.

Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αναλαμβάνει την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος συνταξιοδότησης βάσει των γενικά αποδεκτών αναλογιστικών προτύπων, ώστε αφενός μεν να υπάρξει σταθερότητα του προγράμματος σε βάθος χρόνου, αφετέρου δε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη όλων των πλευρών. Οι συσσωρευμένες οφειλές θα χρηματοδοτηθούν με μέγιστο χρόνο απόσβεσης τα 30 έτη, ενώ το συνολικό σχέδιο προγράμματος περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν και στην προστασία των δεδουλευμένων, καθώς και τις δέουσες ρήτρες με στόχο την προστασία όλων όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, στην Αρχιεπισκοπική Επιτροπή Παροχών προστίθεται και ένας ακόμη εκπρόσωπος, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μάλιστα, η Επιτροπή καλεί όλους όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα να υποβάλλουν διαδικτυακά τα σχόλια και τις ερωτήσεις τους και να λάβουν μέρος στο διαδικτυακό σεμινάριο που οργανώνει την ερχόμενη Τρίτη. Μόλις ολοκληρωθεί η όλη διαβούλευση έως τα τέλη Απριλίου, η Επιτροπή θα προχωρήσει περαιτέρω και με βάση τις προτάσεις που θα υποβληθούν.

Εκ μέρους της Επιτροπής, ο π. Τζέιμς Γκρεάνιας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για την αφοσίωση με την οποία υποστήριξε τη διατήρηση και την ενίσχυση του προγράμματος συνταξιοδότησης. Όπως είπε, «υπήρξε ο πιο σθεναρός υποστηρικτής του και ο συμπαραστάτης όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτό».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» είχε χαρακτηρίσει το θέμα της συντάξεως των κληρικών ως «ένα εκρηκτικό πρόβλημα, που μέχρι πρότινος είχε αντιμετωπιστεί με αδιαφορία και αδιαφάνεια και δεν του επέτρεπε να κοιμηθεί τους πρώτους μήνες της διακονίας του στην Αμερική», τόνισε ότι «η λύση που βρέθηκε είναι δίκαιη και αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Οι κληρικοί μας, οι λαϊκοί υπάλληλοί μας και οι οικογένειές τους έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ με αυτό το τόσο ζωτικό θέμα, το οποίο αν δεν αντιμετωπιζόταν άμεσα θα οδηγούσε σύντομα το ταμείο συνταξιοδότησης σε κατάρρευση και θα το καθιστούσε ανίκανο να καταβάλλει τις συντάξεις και τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», υπογράμμισε.

«Σας καλώ όλους, επισήμανε, να ολοκληρώσουμε άμεσα το έργο της εξυγίανσης του προγράμματος αυτού, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στο μέλλον ενωμένοι ως μία κοινότητα, μία αδελφότητα και μία εν Χριστώ οικογένεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ