O προσκυνηματικός τουρισμός μπορεί να εξελιχτεί σε έναν ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης για την Ελλάδα.Ηδη ο υπουργός Τουρισμού κ.Χάρης Θεοχάρης έχει ήδη επισκεφθεί τη Ρουμανία και τη Σερβία, όπου έχει συνάψει σειρά συμφωνιών, ενώ ανάλογες ενέργειες αναμένονται το προσεχές διάστημα με Ρωσία και Πολωνία.Πρόσφατα, η υφυπουργός , αρμόδια για θέματα θεματικού τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη  έχει αναφερθεί στο θέμα:«Ήδη ξεκινά ομάδα εργασίας για το θέμα προσκυνηματικό τουρισμό, έχουν γίνει απόπειρες και στο παρελθόν, δεν ακυρώνουμε ότι έχει γίνει. Πρέπει να κανουμε μονοπάτια, μονοπάτια που έχουν να κάνουν και με άλλα δόγματα, πέραν βέβαια και του ορθόδοξου ταξιδιώτη. Εμείς θα αναζητήσουμε κάθε πτυχή που μπορεί να αμβλύνει την εποχικότητα και να δώσει σε κάθε περιοχή περιφερειακή ανάπτυξη».

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε με δηλώσεις του στo ope.gr και ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, τονίζοντας ότι η Εκκλησία είναι σε άμεση συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού. Ωστόσο, όπως τόνισε και η κ. Ζαχαράκη αναμένουν την ενεργοποίηση της κοινής επιτροπής, με τη συμμετοχή του υπουργείου και του ΕΟΤ, αλλά και εκπροσώπων της Εκκλησίας στην Ελλάδα, της Κρήτης και των Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων.
«Ενημερώσαμε τον κ. Θεοχάρη, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, για την ύπαρξη αυτής της συνεργασίας, αλλά ακόμη αναμένουμε την επανεργοποίησή της» είπε. Όπως είπε  το Συνοδικό Γραφείο έχει εκπονήσει σε επίπεδο Μητροπόλεων ένα πρόγραμμα ανακαίνισης και ανάδειξης των κτιριακών υποδομών που σχετίζονται με τον προσκυνηματικό τουρισμό. Σε αυτά περιλαμβάνονται μουσεία, βιβλιοθήκες αλλά και προσκυνήματα. Επίσης, προωθείται η παραγωγή διαδικτυακών τηλεοπτικών εκπομπών για την προβολή των θρησκευτικών μνημείων.

Επίσης, αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα ηλεκτρονικής καταγραφής και ψηφιοποίησης των ιερών μονών, αρχής γενομένης από αυτές του Ανατολικού Αιγαίου. Το προηγμένης τεχνολογίας σύστημα, δίνει τη δυνατότητα για την ψηφιοποίηση παλαίφατων βιβλίων κι άλλων εγγράφων ανεκτίμητης ιστορικής αξίας που φυλάσσονται σε βιβλιοθήκες.
Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, μετέχει σε Διακρατικό Πρόγραμμα με τον τίτλο «Ανάδειξη & Διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου» με ακρωνύμιο «RECULT», ΚΩΔ. ΟΠΣ. 10500». Πρόκειται για έργο που αφορά στην ψηφιοποίηση και καταγραφή όλων των Ι. Μονών, Ι. Μνημείων και Ι. Προσκυνημάτων των νησιών του Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου

300 εκατομμύρια τουρίστες
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί την πιο ανθεκτική μορφή τουρισμού σε περιόδους κρίσεων, σε αντίθεση με τον τουρισμό αναψυχής, που θεωρείται πολυτέλεια. Οι τουρίστες μάλιστα αυτής της κατηγορίας εντάσσονται στους «επαναληπτικούς» τουρίστες. Ο θρησκευτικός-προσκυνηματικός τουρισμός αποτελεί την αρχαιότερη μορφή περιηγήσεων και με βάση στοιχεία του World Religious Travel Association (WRTA), περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε θρησκευτικούς τόπους, πραγματοποιώντας 600 εκατ. προσκυνηματικές περιηγήσεις.
Τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν στο περίπου ένα τέταρτο των διεθνών αφίξεων τουριστών ενώ ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 15 δισ. δολάρια.
Σημαντικό κομμάτι της «πίτας» του παγκόσμιου θρησκευτικού τουρισμού θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ελλάδα -χάρη στην πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική της κληρονομιά. Σήμερα, ωστόσο, ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα είναι κατά 85% εσωτερικός, αν και η χώρα μας διαθέτει 250-280 τόπους θρησκευτικού ενδιαφέροντος, έναντι π.χ. μόνο 150 στη Ρουμανία