Τουλάχιστον 31 επιβεβαιωμένα κρούσματα κροναϊού και τέσσερις μοναχοί που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο έχουν προκύψει από τις νέες εστίες που εντοπίζονται εντός του Αγίου Όρους.

Όπως αναφέρει ο Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος πριν από δύο εβδομάδες, η περιοχή ήταν σχεδόν covid free με το πολύ 3-4 επιβεβαιωμένα περιστατικά. Πλέον έχουν επιβεβαιωθεί 33-34 νέα κρούσματα.

Εξηγεί ότι κανένα κρούσμα δεν εντοπίστηκε σε μοναστήρι. Τα νέα περιστατικά έχουν εντοπιστεί σε κελιά της Νέας Σκήτης στην νότια μεριά του Αγίου Όρους και σε ένα κελί στην Αγία Άννα. Σύμφωνα με τον κ. Μαρτίνο, τέσσερις μοναχοί χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύονται σε απλές κλίνες covid χωρίς να χρειαστεί κανείς μέχρι στιγμής να διασωληνωθεί.

Ο Διοικητής του Αγίου Όρους, μιλώντας στο GRTimes, εμφανίζεται καθησυχαστικός σχετικά με τις νέες μολύνσεις συνδέοντας τον αυξημένο αριθμό τους με την αύξηση των κρουσμάτων γενικά στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Χαλκιδική.

«Δεν είναι αλήθεια ότι μοναχοί που βγήκαν για δουλειές, “έφεραν” τον ιό πίσω”, σχολιάζει ο κ. Μαρτίνος αναφερόμενος στην περίπτωση ενός μοναχού, που νόσησε, αφού βγήκε από το Άγιον Όρος για την κηδεία της μητέρας του.

Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε νέα παράταση της αναστολής όλων των προσκυνηματικών επισκέψεων με απόφαση του Αναπληρωτή Διοικητή Αρίστου Κοσμίρογλου μέχρι τις 15 Απριλίου. Παράλληλα, σε όλες τις πύλες Ουρανούπολη, Τρυπητή και Ιερισσό διενεργούνται καθημερινά rapid test σε κάθε εισερχόμενο.

Επιπλέον ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για μοναχούς και εργαζόμενους εντός των ορίων του Αγίου Όρους.

Δεν υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής, για εμβολιασμό σημειώνει ο κ. Μαρτίνος υπενθυμίζοντας όμως, ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει επιτευχθεί η ανοσία από μοναχούς που νόσησαν, ενώ πολλά μοναστήρια έχουν ορίσει και τηρούν πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας. 

Ηδη έχουν γίνει 120 εμβολιασμοί ,καθώς όντως έχει παρατηρηθεί αδιαφορία για το θέμα γεγονός που έχει ενοχλήσει την κοινότητα .Μάλιστα ο Κυριάκος  Βελόπουλος αναρτησή του κάνει λόγο για εκβιασμό μοναχών  για να δεχτούν να κάνουν το εμβόλιο.