Αρχική » Στο μηδέν τα έσοδα της Εκκλησίας

Στο μηδέν τα έσοδα της Εκκλησίας

από christina

Κατακόρυφη μείωση έχουν σημειώσει  τα οικονομικά της Εκκλησίας λόγω κορωνοϊού, με την πτώση να ξεπερνά σε ναούς και Μητροπόλεις το 80%, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η κατακόρυφη πτώση φτάνει και στο 100%, όπως τουλάχιστον αναφέρει στο Flashnews.gr, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.

“Εμείς έχουμε 100% πτώσεις. Οι ενόριες στα Χανιά δεν μπορούν καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, ούτε του προηγούμενου έτους. Πόσο δε μάλλον τώρα. Εμείς πασχίζουμε και ζητιανεύουμε από δω και από κει για να κρατήσουμε τα συσσίτια. Κάνουμε υπεράνθρωπο αγώνα. Μακάρι σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου και ο κόσμος δεν αντέχει πλέον”, επισημαίνει ο κύριος Δαμασκηνός που προσθέτει:

“Είναι τόσο πενιχρά τα έσοδα των ενοριών με την κρίση που προηγήθηκε. Εμείς καταγράφουμε τα πάντα.Η προσφορά μας πρέπει να καταγράφεται, όχι για να μας πουν μπράβο, αλλά για να ξέρει ο κόσμος ότι η Εκκλησία προσφέρει. Εμείς στεκόμαστε δίπλα στον κόσμο. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Για αυτό τα γράφω για να φαίνονται, όταν κάποια στιγμή αυτά χρειαστεί να τα δεί ο οποιοσδήποτε”.

‘Οπως σημειώνεται και σε άρθρο στα “ΝΕΑ” το παγκάρι της Εκκλησίας επηρεάστηκε σημαντικά, αφού οι ναοί είτε παρέμεναν κλειστοί για πάρα πολλούς μήνες ή λειτουργούσαν με ελάχιστη προσέλευση πιστών. Μοιραία αυτό προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και στα ιδρύματά της, ενώ υπάρχουν και ναοί που αδυνατούν να πληρώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Ο π. Βασίλειος Χαβάτζας, διευθυντής φιλοπτώχου ταμείου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι αξία έχουν ακόμη και τα 10 λεπτά που θα αφήσει ένας πιστός ανάβοντας ένα κερί για τη στήριξη απόρων και αδυνάτων, επισημαίνει ότι η πανδημία όπως προκάλεσε προβλήματα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, έχει πλήξει και την Εκκλησία.

Κάτι ανάλογο λοιπόν συμβαίνει και στην Εκκλησία στην Κρήτη και δη στα Χανιά με το πρόβλημα να είναι μεγίστης μορφής και η πτώση στα έσοδα, όπως επιβεβαιώνει και ο  Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, είναι σχεδόν καθολική, αφού οι εκκλησίες για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα ήταν κλειστές. Λειτουργούσαν δηλαδή χωρίς πιστούς. Συνεπώς το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας δυσχεραίνεται.

Επιχορήγηση

Ωστόσο και κάτω από αυτό το βάρος, η Εκκλησία είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να συνδράμει μερικώς σε κάποιους τομείς, ώστε να διευκολυνθούν οι δράσεις της. Τελικά, σύμφωνα με τα “ΝΕΑ” και είναι κάτι που επιβεβαιώνει και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, χθες με τροπολογία στο κατεπείγον σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό αποφασίστηκε η έκτακτη επιχορήγηση στην Εκκλησία της Ελλάδος, Κρήτης, Δωδεκανήσων, αλλά και σε άλλες επίσημες θρησκείες για να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω του κορωνοϊού.

“Ενημερώιθηκα και εγώ από εκκλησιαστικά μέσα για αυτήν την επιχορήγηση. Πήρα τηλέφωνο στο Ηράκλειο για να ενημερωθώ. Μας συμπεριλαμβάνει αλλά δεν ξέρουμε ακόμα το τι θα γίνει”, καταλήγει ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ