Σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει στην Εκκλησία τα έσοδα από τα νεκροταφεία με ην προϋπόθεση οι υπάλληλοι αυτών να πληρώνονται από την μητρόπολη ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μισθοδοσίας,για τους ιεροψάλτες και τους νεωκόρους .Το πρόβλημα που έχει προκύψει καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ, την στιγμή που η κυβέρνηση δίνει έκτακτη επιχορήγηση στην Εκκλησία και στα νομικά της πρόσωπα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, είτε λόγω δυστοκίας ή λόγω αδιαφορίας και αναλγησίας οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί μήνες απλήρωτοι και στα όρια της πείνας, καθώς η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν έχει εκδώσει ακόμη τη διαπιστωτική πράξη για να αναλάβει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Έτσι , διαχειρίζεται αποκλειστικά πλέον τους κοιμητηριακούς ναούς και τα παγκάρια τους, κάτι που ευνοεί οικονομικά την Εκκλησία και ζημιώνει τους δήμους, καθώς οι τελευταίοι απώλεσαν όλα τα έσοδα από τα κοιμητήρια.
Ωστόσο, η ρύθμιση περιέχει και δεύτερο σκέλος που καθιστά την Αρχιεπισκοπή υπεύθυνη όχι μόνο για τα παγκάρια αλλά και για τους μισθούς των νοωκόρων και των ιεροψαλτών τους.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει στην ανακοινωσή της:
“Σοβαρό πρόβλημα έχει ανακύψει με την μισθοδοσία συγκεκριμένου αριθμού Νεωκόρων και Ιεροψαλτών, καθ’ ότι η εφαρμογή του Νόμου 4735/2020, άρθρο 56, που περικλείει τη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας για τη μεταφορά προσωπικού και των εισπράξεων των Ναών των Κοιμητηρίων από τους Δήμους στις τοπικές Μητροπόλεις αποτελεί επί της ουσίας για το εν λόγω προσωπικό… κενό γράμμα.
Από την 1η Δεκεμβρίου του 2020, βάσει του Νόμου 4735/2020, το πάσης φύσεως προσωπικό των ανωτέρω Ναών καθίσταται αυτοδίκαια προσωπικό της οικείας Μητρόπολης και αμείβεται με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας του. Για την υπαγωγή του προσωπικού αυτού από τους Δήμους προβλέφθηκε η έκδοση διαπιστωτικής πράξης και η δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ.).
Σήμερα, οι εν λόγω εργαζόμενοι, είτε λόγω δυστοκίας, είτε αδιαφορίας και αναλγησίας βρίσκονται επί μήνες απλήρωτοι και στα όρια της πείνας, αφού δεν έχουν γίνει από την πλευρά του φορέα υποδοχής και νέου «εργοδότη» οι ανάλογες και απαραίτητες ενέργειες για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Βρίσκονται συνεπώς σε εργασιακή ανασφάλεια και αναστάτωση.
Στις συνεχείς οχλήσεις των πρώην υπαλλήλων των Δήμων, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που έπρεπε εδώ και μήνες να έχουν γίνει,
εισπράττουν απαξίωση και απροθυμία για την ένταξη τους μισθολογικά και υπηρεσιακά στις Τοπικές Μητροπόλεις λαμβάνοντας μέχρι και παρότρυνση «…να υπογράψουν ότι θέλουν να παραμείνουν στους Δήμους».
Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία τηρείται κανονικά η συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας για την μεταφορά των εισπράξεων των Ναών και των Κοιμητηρίων από τους Δήμους στις τοπικές Μητροπόλεις, από την άλλη ωστόσο, οι εργαζόμενοι έχουν μείνει στον… αέρα. Είναι επί μήνες χωρίς μισθό και οδηγούνται στην εξαθλίωση.
Η τακτική αυτή είναι απόλυτα καταδικαστέα. Καλούνται οι αρμόδιοι φορείς, είτε αυτή λέγεται Μητρόπολη ή Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είτε Υπουργείο Εσωτερικών και κυβέρνηση να τηρήσουν τον Νόμο στο ακέραιο και να σταματήσει εδώ και τώρα η ‘ομηρία’ των Νεωκόρων και Ιεροψαλτών’.
Υπενθυμίζεται οτι τον περασμένο Οκτώβριο με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων ναών που λειτουργούν εντός των νεκροταφείων δίνονται στην Εκκλησία και απαγορεύεται ρητά στους δήμους να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα από τις ιεροτελεστίες στους εν λόγω ναούς. Εκτός από πόρους των δήμων μεταφέρεται στις οικείες μητροπόλεις και προσωπικό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διάταξης.Τότε είχαν αντιδράσει έντονα πολλοί δήμοι χωρίς όμως αποτέλεσμα.