Άθικτη έμεινε  -παρά τις μεγάλες ζημιές και αλλοιώσεις στο εσωτερικό του ναού-η ιστορική εικόνα της Παναγίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς, όπου ξέσπασε  πυρκαγιά.

Η φωτιά εκδηλώθηκε εξαιτίας βραχυκυκλώματος εντός του ναού του μοναστηριού και δεν έφτασε στα κελιά χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έσπευσε στο σημείο με δυνάμεις από Αγρίνιο, Μεσολόγγι και τον τοπικό Πυροσβεστικό Σταθμό.

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, επειδή ο ναός είναι από τσιμέντο. Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της κοινότητας Γαβαλούς, Ανδρέας Γούλας, οι καταστροφές στο εσωτερικό του ναού είναι μεγάλες,

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι ζημιές από την εστία της φωτιάς δεν ήταν πολλές, καθότι κατασβέστηκε έγκαιρα, ωστόσο, λόγω του ότι παράθυρα και πόρτες ήταν ερμητικά κλειστά υπήρξε φαινόμενο ατελούς καύσης, με μεγάλες φθορές και αλλοιώσεις να προκαλούνται σε τοιχογραφίες και λοιπά αντικείμενα εντός του χώρου.

   Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια της Πυρκαγιάς, με ισχυρό το ενδεχόμενο αυτή να οφείλεται σε βραχυκύκλωμα. Σημειωτέον ότι η μοναστική κοινότητα αποτελείται από 2 μοναχές που διαβιούν μόνιμα εκεί. Ήδη η Μητρόπολη αλλά και η περιφερειακή και δημοτική αρχή έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμβάλλουν με ό,τι απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.