Αρχική » Η Μόσχα αντίθετη για κοινό Πάσχα με τους Καθολικούς

Η Μόσχα αντίθετη για κοινό Πάσχα με τους Καθολικούς

από christina

 Την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιωβ του Οικουμενικού Πατριαρχείου για κοινό εορτασμό του Πάσχα με τους Καθολικούς, σχολιάσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων .

Ο κ. Ιωβ σε άρθρο του, τονίζει ότι το 2025 σηματοδοτεί την 1700η επέτειο από την Α΄Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας.

Επίσης προσθέτει ότι Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών σχεδιάζει να διοργανώσει μια Παγκόσμια Διάσκεψη της Επιτροπής Πίστης και Τάξης προκειμένου να γιορτάσει αυτήν την επέτειο. 

“Ο σκοπός αυτού του συνεδρίου δεν θα είναι να μελετήσει την ιστορία της Συνόδου ούτε να μελετήσει τη θεολογία του, αλλά μάλλον να αναλογιστεί τι σημαίνει «ορατή ενότητα» σήμερα σε διάφορες χριστιανικές εκκλησίες και πώς οι Χριστιανοί μπορούν συλλογικά να προωθήσουν, να κηρύξουν και να ζήσουν την αποστολική πίστη σήμερα στο πλαίσιο τόσων σύγχρονων προκλήσεων, όπως η εκκοσμίκευση και ο θρησκευτικός πλουραλισμός” – αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ιωβ.

Μιλώντας για το Πασχα ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού αναφέρει ότι “συχνά ξεχνάμε ότι η Σύνοδος της Νίκαιας όχι μόνο δημοσίευσε ένα δόγμα που έπρεπε να γίνει καθολικό, αλλά εξασφάλισε επίσης μια κοινή γιορτή του Πάσχα για ολόκληρο το Χριστιανισμό. Μπροστά στη διαίρεση που προκαλείτο από σχίσματα και αιρέσεις, τότε ήταν απαραίτητο να εξασφαλιστεί ένας κοινός εορτασμός της Ανάστασης, προκειμένου να εκδηλωθεί ενότητα στην πίστη. Όπως γνωρίζουμε, κατά την περίοδο προ Νικαίας, δεν υπήρχε τόσο κοινή ημερομηνία, αφού ορισμένοι Χριστιανοί γιόρταζαν το Πάσχα μαζί με το Εβραϊκό Πάσχα και άλλοι το γιόρταζαν την επόμενη Κυριακή. Ο κανόνας που καθιερώθηκε στη Νίκαια ήταν να εορτάζεται το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία. Έτσι, η Σύνοδος αναφέρθηκε σε αστρονομικά δεδομένα – την ισημερία και την πανσέληνο – για να καθορίσει την ημερομηνία, αντί για ένα συγκεκριμένο ημερολόγιο ή μια συγκεκριμένη γιορτή, όπως το εβραϊκό Πάσχα”.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ξεκαθάρισε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού “Ρωσία24” ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας δεν σκοπεύει να αλλάξει τον εορτασμό του Πάσχα, ώστε να την εορτάσει ταυτόχρονα με τους Καθολικούς.

“Η πρόταση αυτή πιθανότατα έχει συζητηθεί πολλές δεκαετίες πριν και κάτω από διαφορετικά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΣΕ. Αλλά το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι πολύ απλό: ποιος θα πρέπει να αλλάξει το Πάσχα; Εμείς, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να αλλάξουμε το Πάσχα μας” – δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Κλείνοντας ο Ρώσος Ιεράρχης τόνισε ότι “στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325, το ζήτημα αυτό επιλύθηκε και ορίστηκε ότι το Πάσχα θα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή αμέσως μετά από την πρώτη πανσέληνο που συμβαίνει αμέσως μετά από την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου.”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ